Társasházak kötelező tűzvédelme

  •  
  •  
  •  

Tűzvédelmi szabályzatot kell kifüggeszteniük a társasházaknak március 31-ig. A biztonsági előírások országosan egységesek, az adott társasház üzemeltetőjének ezek alapján kell összeállítania az épület sajátosságait figyelembe vevő szabályzatot. A korábbiakhoz képest egyértelműbb az előírás a zöldnövényekre vonatkozóan.

Társasháznak a három szintnél magasabb, legalább tízlakásos épületek számítanak, ezekben kell kifüggeszteni a tűzvédelmi szabályzatot. Peredi Krisztián tű. alezredes, az Észak-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályvezetője szerint ez nem újdonság, csupán visszakerült az országos szinten szabályozott teendő közé.

A szabályozásnak tartalmaznia kell a lakók tűzvédelmi szempontú kötelezettségeit, amelyeket az országos előírások alapján a társasházra vonatkozóan kell közzétennie a közös képviselőnek, a lakószövetkezetnek vagy a tulajdonosnak.

– Az országos szabályzat kitér a menekülőútvonalakra, a menekülés módszertanára (pl. tűz esetén a lift nem használható), riasztásra és a tűzoltóság értesítésére is – sorolja Peredi Krisztián.

Szól arról is, milyen tárgyak helyezhetők el a folyosókon. Általában a folyosó-menekülőút szélességének faltól falig legalább 1,1 méternek kell lennie. Ha ennél szélesebb, ott nem éghető, nem füstkeltő és a mentést sem akadályozó tárgyak elhelyezhetők. Leggyakrabban zöldnövények, amelyek akár embermagasság fölé felakasztva is tarthatók. Könnyebbséget jelent, hogy a tárolásra vonatkozó információk ma már táblázatból is kikereshetők.

Peredi Krisztián szerint sok esetben nem is kell új szabályzatot alkotniuk a társasházaknak, elegendő a meglévőt kiegészíteni, frissíteni. Azonban úgy véli, akkor van igazán értelme, ha a lakók minél többet megfogadnak-betartanak belőle. Éppen ezért célszerű, ha az érintetteknek saját példányuk is van.

A több mint háromezer lakást tömörítő Berda József Lakásfenntartó Szövetkezettől megtudtuk, a lakóknak kiküldtek saját példányt a házirendből, ami tartalmazza többek között a tűzvédelmi szabályzatot is. Az újonnan beköltözők szintén kapnak saját példányt, illetve kérésre azok is, akik elvesztették vagy nem találják a sajátjukat, az esedékes ellenőrzésekről pedig a lépcsőházak faliújságjain tájékoztatják a lakókat. Ezzel együtt sajnos nem mindig bizonyul elegendőnek a gondosság, ugyanis a házakban kifüggesztett hirdetményeket – többek között akár azt is, ami folyamatosan aktuális – akár néhány nap alatt eltávolíthatja egy-egy lakó…

M. Orbán András