Társasházi esetek

  •  
  •  
  •  

Új sorozatunkban a társasházkezeléssel kapcsolatos, társasházkezelői fogadóórán elhangzott észrevételekből válogatunk. Olyan tanulságos eseteket mutatunk be, amelyek szinte bárkivel megeshetnek. Így nem a helyszín, és a szereplők a lényegesek, hanem a jelenség. Sorozatunkban a társasházkezelésben jártas Újpest Kft. igazgatója: Barkóczi Marietta van segítségünkre.

Számla (meg)fejtő és tanács

Többször is jelezték a tulajdonosok, hogy a panelépületek esetében nem értik a fűtésszámla részletezését. A fűtésszámlát ugyanis több tényező alakítja. Az egyik ilyen a szolgáltató (Főtáv Zrt) és a társasház között életben levő szerződés, a másik fontos szempont, a bent lakó tulajdonosok által fogyasztott víz mennyisége.
Többször fordultak hozzám ugyanis azzal, hogy tulajdonos változást követően az új tulajdonos egyedül költözött a lakásba, az előző tulajdonos pedig több gyermekes család volt, mégis ugyanannyit fizet a meleg vízért – mondja Barkóczi Marietta – Az új tulajdonos először a szolgáltatóhoz fordult, a FŐTÁV Zrt. azonban visszaküldte a a közös képviselethez – teljesen jogosan. Ilyen esetekben ugyanis a társasház és a FŐTÁV Zrt. között létrejött szerződések az irányadók.

A megállapodások általában azt tartalmazzák, hogy a közös képviselet adja meg az elszámolás alapját képező irányszámokat, és megküldi azt a szolgáltatónak. Ezt követően a szolgáltató a teljes elfogyasztott hőmennyiségre vonatkozóan kiszámolja az „arányszámokat”, amiket a lakástulajdonosok a fűtés számlájukon megjelenítve láthatnak.

Mindenképpen hiba csúszik a rendszerbe, ha a lakástulajdonosok nem adják meg időben az óraállásokat és becsült értéket kell beírnia a képviseletnek, illetve (ez a rosszabbik és sajnos, a jelzések alapján a gyakoribb probléma) ha a közös képviselő nem frissíti az információkat. Ekkor fordulhat elő az, hogy az új lakástulajdonos még mindig a régi lakó által elfogadott fogyasztás szerinti díjat fizeti.

Azt javasolom ezért mindenkinek, akinek hasonló problémája van, első lépésben a közös képviselőjét keresse meg, és kérje el az utolsó, Főtáv Zrt.-nek leadott, felosztási elszámolás alapjául szolgáló adatokat. Fontos itt jeleznem, hogy ezek az adatok épületenként változhatnak! Van, ahol a korábbi döntések alapján légköbméterben számolnak, másutt viszont más egységet határoznak meg a fűtéselszámolás alapjául. Támpontot a vízfogyasztás jelent, mert ennek alapja minden esetben az elfogyasztott víz köbmétere. Ott pedig egyértelműen ellenőrizhető ki milyen óraállásokat adott le és ez megegyezik-e a listán szereplő adatokkal.

Amennyiben a közös képviselő fenti kötelezettségének nem tesz eleget, megkérdőjelezhető az együttműködési szándéka és szakmai hozzáértése!