Tatai Városvédők látogatása Újpesten

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Városvédő Egyesület (ÚVE) éves programjai közé rendszeresen iktat olyanokat, amelyek során nemzeti értékeinket kívánja megismerni. Így jutottak el 2014 őszén Tatára, ahol a helyi városvédők igen nagy szeretettel és felkészültséggel várták és kalauzolták az ÚVE érdeklődőit.

A résztvevők a vendéglátást megköszönve meginvitálták a tatai városvédőket Újpestre, mondván, hogy bár itt nem volt országgyűlés, de volt olyan fejlődés, amelynek építetett lenyomatai mindenképpen bemutatásra érdemesek.

A meghívást a tataiak elfogadták és 2015. 05. 09-én viszonozták az újpestiek látogatását. Ennek során – bár amiatt, hogy a vendégek nem tudtak külön busszal, csak vonattal és Budapesten belül tömegközlekedéssel utazni – sikerült elég gazdag programot összeállítani. Elsőként a vendégek a Neogrády László Helytörténeti Gyűjteményben képet kaptak a város történetéről, iparáról, az Újpesti városvédő Egyesület munkájáról. Ezt követően az ÚVE a Városházát mutatta be, amelyet egy Városháza körüli séta követett, hangsúlyozva, ill. bemutatva a Főtér sajátos térszerkezetét, a Városháza falán elhelyezett emléktáblákat, egyben hivatkozva az újpesti civil szervezetek tevékenységére.

Tekintettel arra, hogy Újpest léte elválaszthatatlan az alapító földesúr, gróf Károlyi István kezdeményezésétől és támogatásától, a csoport látogatást tett Fóton, megtekintette az Ybl Miklós által tervezett katolikus templomot, tisztelgett az alapító síremléke előtt. Az ebédre a kastély éttermében került sor, amelynek végeztével az étterem tulajdonosa bemutatta a kastély márványtermét. Végezetül a tataiak kívülről megtekintették az 1554-től meglévő református egyházközség templomát, amely Fót legrégibb istenháza.

Jóllehet a fóti kirándulást ugyancsak tömegközlekedéssel lehetett megoldani, a tataiak élményekben gazdagon tértek haza. A Szöllősy Marianne által szervezett, Iványi János és felesége által kalauzolt programot a vendégek meleg hangú levélben köszönték meg. Az ÚVE hiszi, hogy ezzel a programmal hagyományt indított el és még sok társegyesülettel ismertetheti meg Újpest értékeit.

Iványi János