Tavaszi önkéntesség

  •  
  •  
  •  

2011 volt az önkéntesség európai éve, de itt Újpesten, most 2015. március 7-én, szombaton 9 órától egy nagyszabású terepmunka keretében nagyon sok fiatalnak sikerült megmutatni, miért jó a közösségért végzett munka. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által szervezett programon rengeteg diák, szülő és kísérőtanár vett részt, és természetesen nem hiányozhattak a társasághoz kapcsolódó lelkes segítők sem.

Bajor Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke büszkén mutatta a sok érdeklődőt, akik már reggel kilenckor ott sorakoztak a Homoktövis Természetvédelmi Terület tisztásán. A 15. jubileumi akció keretében a diákok és az önkéntesek a szakemberek által korábban kivágott akác és nyárfa sarjakat húzták a kijelölt helyekre, természetesen professzionális védőkesztyűben.

Az elnök, a tájékoztató beszédében elmondta, azért fontos ez a munka, mert a terület igazi kuriózum. Magyarországon egyedül ezen a területen található őshonos homoktövis állomány. A homoktövis C-vitamin tartalma a citrom C-vitamin tartalmának tízszerese. Rajta kívül további 22 védett és fokozottan védett növény, valamint számos védett állatfaj él a gyepen. Az elmúlt évtizedekben több veszélyeztető tényező is hatott a területre, ezért az egyesület 2006-ban megkezdte a hosszú távra szóló élőhelyvédelmi tevékenységet.

A munkához mostanra sikerült egy nagyon elhivatott csapatot felépíteni. Bajor Zoltán elmondta, Budapest Főváros Önkormányzatának támogatása mellett, Újpest Önkormányzata is rendszeres segítséget nyújt és Wintermantel Zsolt polgármester személyesen is járt náluk.

VG