Tavaszi takarítás a Zichy Mihály utcában

  •  
  •  
  •  

A Zichy Mihály utca 1-7. szám alatt élők egy csoportja évek óta egy szombat délelőttjét áldozza ilyenkor tavasszal arra, hogy közösen kitakarítsa lakókörnyezetét, összegyűjtse az ott található szemetet. Tegnap délelőtt verőfényes napsütésben láthattak munkához az egybegyűltek. A kezdeményezéshez ezúttal az Istvántelki út 54-60. szám alatti lakók is csatlakoztak, akik a saját lakóépületük környékét tisztították meg a hulladéktól. A példaértékű civil összefogást, a feladathoz szükséges eszközökkel, valamint a szemét elszállításával évek óta támogatja a város vezetése.

Immár ötödik éve, hogy ilyenkor tavasszal, egy szombat délelőttön összegyűlik a Zichy Mihály utcai lakók egy része és nekifog az elmúlt hónapok alatt felgyülemlett ház körüli szemét összeszedésének. A jó példának, mint tudjuk, mindig akadnak követői. Így történt ezúttal is, hiszen a Zichy utcaiak kezdeményezéshez ezúttal az Istvántelki út 54-60. szám alatti lakók egy része is csatlakozott, akik a saját portájuk környékét tették rendbe.

Úgy tűnik, az időjárás is kegyeibe fogadta a példaértékű összefogást, hiszen ma végre igazi kellemes, tavaszi időben láthattak munkához az önkéntesek, akik többórás takarítást követően megtisztították a környéket az eldobott szeméttől és kutyapiszoktól. A két lakóközösség fáradozásának bizonyítéka a sokzsáknyi, összegyűjtött szemét, amelyet az önkormányzat jövő hét elején szállíttat majd el. A városvezetés a szemét elszállítása mellett a munkákhoz szükséges felszerelésről, szemeteszsákokról, kesztyűkről is gondoskodott. A jól végzett munka végeztével Hladony Sándor, önkormányzati képviselő egy kis közös falatozásra invitálta meg a megfáradt csapatot.

– Természetesnek tartom, hogy az önkormányzat minden olyan civil kezdeményezés mellé odaáll, amelynek segítségével a résztvevők lakókörnyezetüket szebbé teszik. Ezek az emberek nemcsak a rendrakásra, de később a szépítésre is odafigyelnek. Virágot igényelnek, cserjéket ültetnek. Úgy vélem példaértékű ennek a társasháznak az összefogása, hiszen lám, az Istvántelki útiak is csatlakoztak ma hozzájuk. A közös akció következtében az önkormányzat egy fuvarral egyszerre két helyszínről tudja szállítani az összeszedett hulladékot – fogalmaz Hladony Sándor.

– Ötödik éve minden tavasszal meghívjuk a lakóközösséget azzal, hogy csatlakozzon hozzánk, akinek ideje engedi – meséli a Zichy úti társasház gondnoka, Surák Tibor. Lejövünk, takarítunk, közben jót beszélgetünk. Egészen más utána kinézni az ablakon, ha tisztaságot és rendet látunk magunk körül. Ezzel mindenki így lehet, hiszen aki valamiért nem tud részt venni a rendrakásban, az kávét hoz, sütit süt, ezzel is támogatva, megköszönve a munkánkat. Ha csak egy köszönömöt kapunk érte, nekünk már az is elég – teszi hozzá.

G.R.