Tavaszi zsongás két lábon, két keréken

  •  
  •  
  •  

Napsugaras időjárásban jókedvű emberek, számtalan gyermek és család népesítette be ma reggelre Káposztásmegyeren a Kósa sétányt és környékét. Közel ötezren neveztek be az Újpesti Futó-és Kerékpáros Fesztivál három versenyszámára.

Ezen a napon is az olimpiai eszme diadalmaskodott: nem a győzelem, hanem a részvétel volt a fontos. Nemsokára kiderül, ki nyerte a fődíjakat és az ebéd után a színpadé, a fellépő művészeké lesz a főszerep. Érdemes hamar véget vetni a sziesztának.

Gondos előkészületek
Az elmúlt évi, tavaszi Újpesti Futó- és Kerékpáros Fesztivál résztvevőit meghaladó számú nevezés érkezett az Újpesti Futó- és Kerékpáros Fesztivál idei első fordulójára. A május 19-i versenynapra, amelynek délutánját a Káposztásmegyeri Nap sztárparádéja követi, hetekkel ezelőtt megkezdődött a készülődés.

Ezrek öltötték magukra a színes pólót
Gyönyörű, napsütéses reggelre ébredtünk! A Nap is széles mosollyal nyugtázta a fehér és sárga színű fesztivál emblémás- pólós gyerek- és felnőttek sokaságát. Ezrek tartottak már kora reggel a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ felé.

Ötezer rajtoló
Az Újpest Önkormányzata valamint a Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat által megrendezendő Újpesti Futó és Kerékpáros Fesztivál idei első, tavaszi fordulójára négyezren neveztek előzetesen. És még a helyszínen is sokan leszurkolták a dupla nevezési díjat. Így közel ötezren várták, hogy választott versenyszámában a rajthoz szólítsák. Többen dupláztak, a futás után bringára pattantak.

Mivel csak a mini futásra, amely az ovisok és a kisiskolások távja, 1800 nevezés érkezett, a szervezők biztonság érdekében, két rajt időpontot határoztak meg.  A 8 óra 45 perces indulás, előre egyeztetett módon, a kisiskolások és kísérőik rajtja volt.

Először az Óceán árok utcában felsorakozó kisiskolások vágtak neki, sokan szüleikkel együtt a távnak. 

Pár perc múlva az ovisok álltak a rajtvonalra, őket a maxi futók, majd a kerékpárosok követték.

Előbbre került a rajtszalag
A bringás távon közel kétezren vetették be járgányukat. A hatalmas tömeg láttán a célszalagot a Farkaserdő utcánál feszítették ki a szervezők, hogy ne az útkereszteződésbe érjen a sor vége. Jókedvű, vidám verseny után kipirult arcú tömeg fogyasztotta a megérdemelt üdítőt.

Az ebédidő ellenére a Kósa sétány nem ürült ki. A sorsoláson számos spoteszközt nyerhetek a szerencsések. A fődíj két MBT kerékpár, amely hamarosan gazdára talál.

Nincs egyedül
Zámbó Szofi fiatalok társaságában, örömmel várta a rajtot:
–Egyedül jöttem, mert sajnos a barátaimnak más programjuk volt. Nem sokáig voltam egyedül, korábbi gimis évfolyamtársaim közül sokan itt vannak. Népes közösségbe kerültem, nem vagyok egyedül. Eszembe jutott az is, hogy tíz éve az egész osztály együtt futott a versenyen…– mondta csinos huszonéves hölgy.

Mindenki kedvére
Nyitrai Bence feleségével és két általános iskolás gyermekével, Petrával és Benedekkel várta a kétkerekűek versenyét:
–A gyerekekkel ovis koruk óta jövünk, ősszel és tavasszal is. Egész póló gyűjteményünk van. Itt vannak a barátaink, a házbeli szomszédok is. Nagyon jó a szervezés, jó a műsor is. A gyerekek már nyaggattak, hogy a bringázás után a mászó falat és a szörf szimulátort se hagyjuk ki! A párom Muri Enikőt szeretné látni, hallani.

Hagyományos és kedvelt
Közel két évtizedes hagyományra tekint vissza az Újpest Önkormányzata és a Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat által megrendezett   Káposztásmegyeri Nap

A rendezvény érdekessége az Újpesti Futó- és Kerékpáros fesztivál, amely Budapest legnagyobb létszámú tömegsport rendezvényei közé tartozik. Kezdetben 2-3 ezer jelentkező indult, a résztvevők száma azonban most már ennél jócskán több.  A versenyzők több kategóriában indulnak a Farkas erdőt megkerülő pályán futva, vagy kerékpárral – a legkisebb, óvodás korosztálytól a legidősebbekig.

A Futófesztiválon nincsenek helyezések, hiszen az nem a helyezésekről szól, hanem a sportról, a testmozgásról, a közösségről, a jó hangulatról, hisz itt együtt fut és kerékpározik kicsi és nagy, szomszéd és barát, ismerős és kolléga.
 
Az extrém sportok apró kedvelői is lehetőséget kapnak önmaguk kipróbálására – kétpályás trambulin, kis légvár, felfújható mászófal, szörf szimulátor csábítja majd a bátrabb gyermekeket.

A délután már a pihenésé, a felhőtlen szórakozásé. A kisebbeknek szóló produkciók közt ott lesz a Bab Társulat és az Alma Együttes műsora.

A nagyobbak 17.00 órától a tehetségkutatók sztárjaival, a NonStop formációval, Muri Enikővel és Takács Nikolas-szal találkozhatnak.

20.00 órától vérforraló utcabál várja az újpestieket a nagyszínpadnál, ahol a rock&roll nagy öregje, Fenyő Miklós ad koncertet.  

A rendezvény fővédnöke Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere.

Minden érdeklődőt szeretettel vár a szervezők nevében Dr. Dabous Fayez, a Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat elöljárója.

További információk: http://ujpest.hu/kaposztasmegyeri_napok

Az eseményről még több képet az Újpest-Káposztásmegyer Facebook oldalon találhatnak.