•  
  •  
  •  

„Tégy egy könyvet, végy egy könyvet” mottóval az Újpesti Városnapok idején a Szent István téren utcakönyvtár nyílik, amely később is megtalálható lesz. Az ötletgazda Németh Edit Éva, a Könyvjelző címet viselő olvasókör vezetője, középiskolai tanár.

Az utcakönyvtár nem új kezdeményezés, számos példát találunk rá itthon és külföldön. Hol egy használaton kívüli telefonfülke, másutt egy közterületen álló szekrény vagy strandon felállított polcrendszer szolgál a könyvek tárolására. 

 – És mindegyik utcakönyvtár jól működik, kedvelik! – hangsúlyozza az olvasókör vezetője. – A mi mottónk: „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet.” Vagyis bárki elvihet egy neki tetsző olvasmányt, ha cserében hoz magával egy kötetet – tudjuk meg az egyetlen kölcsönzési feltételt az olvasókörvezetőjétől.

A Városnapok idején augusztus 28-án, szerdán 9 órától egy faházban leszünk megtalálhatók a Szent István téren, és az önkormányzat támogatásával ez a ház utcakönyvtárként a későbbiekben is megmarad számunkra. Nem lesz semmi akadálya annak, hogy szeptembertől, egyelőre pénteki és szombati napokon, várja a gyermekeket és a felnőtt olvasókat – vázolja fel az indulást az olvasókör vezetője.

B. K.