Teleltessük a muskátlikat!

  •  
  •  
  •  

Még csodálatosan élénk színekben pompázik a kora őszben a muskátli, de – gondolatban – már készülnünk kell a növények teleltetésére. Miként vészelheti át az előttünk álló félévet például az Újpest Önkormányzata által tavasszal kiosztott 10 000 muskátli? – erről Fejér Jánost, a Városgondnokság Kft. zöldterületi ágazatvezetőjét kérdeztük.

– Meddig maradhat a muskátli a balkonon, teraszon, udvaron?
– Amíg az első, komoly fagy nem érkezik meg, hagyhatjuk a szabadban a muskátlit. Nem árt az elővigyázatosság, figyelni kell az időjárás előrejelzéseket. Ha elérkezett az idő, a kb. 20 cm magasra vágjuk vissza a hajtásokat és a növényt tegyük cserepestől 8-10 fokos helyiségbe. Kiváló hely erre a lépcsőház, avagy a pince.  Nem fontos, hogy a helyiség sötét legyen, kaphat a telelő növény fényt is. Teleltetni futó- és paraszt muskátlit egyaránt lehet.

– Miként gondozzuk?
– Csupán locsolni kell a növényt, de csak annyira, hogy ne  legyen porszáraz. Havonta egyszer, esetleg kétszer igényli a vizet, a helyiség hőmérsékletétől függően. 

– Tavasszal mi a teendő?
– Ha virágaink sikeresen átvészelték a telet, tavasszal ültessük át egy nagyobb cserépbe, friss földbe. Gyakrabban locsolhatjuk, majd később kezdjük el tápoldatozni.
Teltetésre akkor vállalkozzunk, ha növényeink 3 évesnél fiatalabbak. Az elöregedett tövek lehetséges, hogy kihajtanak, de olyan szépek már nem lesznek, mint az első nyáron voltak.

– B. K