Télen az autó is fázhat

  •  
  •  
  •  

Szürkeség, köd, eső és előbb-utóbb a hó is nehezíti majd az autósok dolgát az utakon. A hőmérséklet már közelít a fagypont felé, ezért itt az idő, hogy a kocsikat felkészítsük a téli hónapokra. Pintér József, a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági-ágazat igazgatója látott el bennünket néhány nagyon fontos tanáccsal.

– A hideg beállta előtt a legfontosabb a nyári gumik télire cserélése – kezdte a szakember. – Hét, más vélemények szerint öt fok alatt a nyári gumik veszélyessé válnak a forgalomban.
Ennek magyarázata egyszerű, a téli és nyári gumik mintázata eltérő, utóbbiak hidegben merevebbé válnak, emiatt veszítenek tapadásukból. Nyári gumival például, fagypont közelében jelentősen megnő a fékút, nehezebben irányítható a jármű, havas úton pedig problémát okozhat már az elindulás is.

Az abroncsok cseréjével még nincs vége a teendőknek, mert a mínuszokban az autónk is fázik. Legfontosabbak talán az akkumulátorok, a fékek és a világítás.

– Fontos ellenőrizni még a hűtőfolyadék fagyáspontját is – folytatta Pintér József, – a folyadéknak minimum mínusz húsz-huszonöt fokig kell fagyállónak lennie. Természetesen ellenőriztetni kell az ablakmosó-folyadékot, ha még a nyári van az autóban, bőven fel kell locsolni télivel. És, ha már az ablakmosó rendben van, az ablaktörlő-lapátokat is érdemes felülvizsgálni.

Télen gyakori probléma, hogy a hideg éjszakák alatt befagynak az ajtók. Ezt úgy lehet elkerülni, ha szilikon spray-vel lefújjuk az ajtók gumiszigetelését. Ajánlott még az apró jégoldó spray is, amelyet a zárba spriccelhetünk, ha esetleg befagyott. Az utastérben kötelező tartozék a jégkaparó és a seprű.

Ha leesik a hó, akkor elindulás előtt az alapos takarítás az első, ami azt jelenti, hogy a motorháztetőt és a tetőt is seperjük le. Előbbi menet közben a szélvédőnkre fújódik, utóbbi pedig a mögöttünk közlekedők látását zavarhatja.

– További jó tanács még – zárta a beszélgetést Pintér József, hogy hosszú útra csak teli üzemanyagtartállyal induljunk el. Tankoljunk sűrűbben, mert ha elakadunk, fűteni kell a kocsiban. Ilyenkor nem árt feltöltött mobillal, hólapáttal nekivágni az útnak, és a takaró, a meleg kabát is ajánlott tartozék.

GG