•  
  •  
  •  

Az ünnepek alatt kipróbálhatunk a megszokottól eltérő süteményeket is, amik a karácsony hangulatát adják. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

A sütőtök jó alapja lehet sok süteménynek. Jól illik hozzá a sok karácsonyi fűszer, mint a fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs, szerecsendió, menta, méz, narancs, citrom.  Aszalt gyümölcsökkel (mazsola, szilva, sárgabarack, ananász), vagy magokkal (kesudió, mandula, mogyoró, dió, napraforgó) is ízesíthetjük. A megszokott süteményeink (piték, kekszek, kevert lepények, piskóták) tésztájába keverjünk ízlésünknek megfelelően karácsonyi fűszereket.

Muffin sütőtökből

Hozzávalók:
0,5 kg tisztított kanadai tök
20 dkg liszt
15 dkg nádcukor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 dl víz
2 evőkanál szőlőmagolaj
3 db tojás

Keverjük össze a száraz hozzávalókat a fűszerekkel. Reszeljük le apróra a sütőtököt, majd adjuk a lisztes keverékhez. A tojások sárgáját, olajat, vizet keverjük össze, és ezt is tegyük a lisztes keverékhez. Egynemű tésztává dolgozzuk ki. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a masszába. Muffin formákat ¾-ig töltjük a tésztával. Tetejére szórhatunk tökmagot. 180 fokon 25 percig sütjük. Fogpiszkálóval megszúrjuk, amennyiben nem ragad, akkor megsült a muffin.

Sütőtökös pite

Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
4 evőkanál porcukor
20 dkg hideg vaj
10 evőkanál hideg víz
Töltelékhez:
50 dkg sült sütőtök
4 dl habtejszín
2 db tojás
15 dkg nádcukor
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
Fél teáskanál őrölt gyömbér
Fél teáskanál őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
Csipet só
Tetejére kenéshez: 1 db tojássárgája, 1 evőkanál tej

A tészta hozzávalóit gyorsan géppel összedolgozzuk, és hűtőbe tesszük 1 órára. A kihűlt sütőtököt robotgéppel pépesítsük, hogy krémes állagú legyen. Habosra keverjük a tojást, a cukrot, a fűszerekkel és a felvert tejszínnel összedolgozzuk. A tészta 2/3-át kivesszük, a másik felét a hűtőbe visszatesszük. Kinyújtjuk 0,5 cm vastagra, a sütőformába nyomkodjuk a kezünkkel, hogy az oldalakon is tészta legyen. Beletöltjük a tölteléket. 180 fokos légkeveréses sütőben 30 percig sütjük. Közben a maradék tésztát kinyújtjuk és a töltelékre tesszük. Villával megszurkáljuk a tetejét és megkenjük a tojásos tejjel. 180 fokon arany színűre sütjük.

Jó étvágyat!