Téli vitaminbombák

  •  
  •  
  •  

A szervezet vitaminellátására télen is figyelni kell. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

A gyümölcsök nagyon jó vitamin-, ásványi anyag, és flavonoidforrások, amik a szervezet védekező rendszerét erősítik. Mindig legyen friss gyümölcs az asztalon. Ne a hűtőszekrényből vegyük ki az éppen fogyasztani kívánt gyümölcsöt. Vegyük ki egy órával előbb, az ízeket így jobban érezzük. A gyümölcsök értékes gyümölcssavakat, egyszerű cukrokat, rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Tarthatunk gyümölcsnapot is, akkor csak egy féle gyümölcsöt fogyasszunk. Más esetekben vegyesen fogyaszthatjuk.

Az alma minden évszakban kapható, sok fajtája kapható, íze, állaga, színe különböző. Minden nap ehetünk almát.

A szőlő a tél elejéig mindenhol kapható. Ebből is több fajtából választhatunk. Amennyiben lehetséges, a szőlőmagokat, és héját is jól rágjuk meg. Értékes zsírsavakat tartalmaznak.

A körte különleges ízével, magas rosttartalmával szintén kedvelt késő őszi gyümölcs. Emésztési problémákra is jó hatású, azonban a vesekövességre hajlamos embereknek nem ajánlott a túlzott fogyasztása.

A datolyaszilva kellemes édes ízével, élénk narancs színével, magas karotin tartalmával gazdagíthatja a gyümölcsös tálat. Jól szeletelhető, a gyümölcssalátákhoz ideális hozzávaló.

A pomelo hűsítően édeskés, kitűnő szomjoltó gyümölcs. A nagy gerezdeket jól lehet még szeletelni.

A narancs közkedvelt déli gyümölcs, akár gerezdekre szedjük, akár kipréseljük a levét. A vérnarancs finom édes ízével, és a sárga narancs savanykás ízével szuper párost alkotnak.

A mandarin apróbb citrusgyümölcs. Gerezdjeit jól alkalmazhatjuk a desszerteknél, pudingoknál is.

Az avokádó selymes húsával különleges ízű. A héjából kiskanállal kikaparhatjuk. Alkalmas sós krém készítésére is. Értékes lipoproteint tartalmaz. A gyümölcsöknél nagyon ritka, hogy a zsírsavak, és a fehérje együtt van.

A mangó kellemes ízű, lágy rostokat tartalmazó gyümölcs. A gyümölcssalátákat különleges ízzel ajándékozza meg, de önálló desszertként is fogyasztható.

Az ananász bőségesen tartalmaz rostokat, mégis lédús, édes gyümölcs. Értékes enzimeket is tartalmaz. Az érett ananász kívül sárgás színű, a zöld még éretlen. Úgy állapíthatjuk meg, hogy mennyire friss, hogy a középen lévő zöld levelet könnyedén ki tudjuk húzni.

A banán finom rostokat tartalmaz, jól laktató, magas káliumtartalmú gyümölcs. Kedvelt turmixsűrítő-anyag, és a müzli alkotó része. Székrekedés és hasmenés esetén is jó hatású lehet.

Jó étvágyat!