Az évszaknak megfelelő alapanyagok kiválasztásával igyekezzünk az ételeinket elkészíteni.
Egész télen beszerezhető a sárgarépa, paszternák, zeller, cékla, burgonya, káposzta, savanyú káposzta.
A saláta mindig elkészíthető!
Együnk sok nyers zöldséget, feltöltődnek a sejtjeink vitál anyagokkal: vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel.
Burgonyás rakott savanyú káposzta
Hozzávalók:
0,5 kg burgonya, 1 kg savanyú káposzta, 3 fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 0,5 dl olíva olaj, 3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, lestyán, tárkony, őrölt babérlevél, őrölt köménymag, só, bors.
Az olajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát. A héjában megfőzött burgonyát megpucoljuk, összetörjük a pirított hagymával és a liszttel. A káposztát kuktában megfőzzük a fűszerekkel. Ha megfőtt, összekeverjük a burgonyával. Tepsiben megsütjük.
Bármilyen tölteléket is tehetünk bele, vagy a tetejére süthetünk reszelt sajtot, lila hagymát. Köretnek vagy önálló rakott ételnek fogyaszthatjuk.
Tepsis zöldség
Hozzávalók:
0,5 kg burgonya, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg cékla, 10 dkg paszternák, 10 dkg zeller, 10 dkg hagyma, só, bors, zöldpetrezselyem. Ízlés szerint tejföl, sajt.
A zöldségeket fél cm vastagságúra vágjuk, és 1 percig sós vízben főzzük. Leszűrjük és sorban lerakjuk, felváltva a zöldségeket egy tepsibe. Hagymakarikát és fűszereket szórunk rá, végül elkeverünk egy kis reszelt sajtot tejföllel, és a tetejére öntjük, majd megsütjük.
Rizskörethez, vagy más gabonakörethez tálalhatjuk, pl.: köles, tarhonya, kusz-kusz, hajdina. Színessé teszi az ételfogást.
A savanyú káposztából főzhetünk székelykáposztát, rakott káposztát, töltött káposztát, korhelylevest.
A fejes káposztából párolt káposztát, lucskos káposztát, paradicsomos káposztát, káposztás tésztát, káposztás lángost, káposztás rétest.
Jó étvágyat!