Teljes felújítás a cél

  •  
  •  
  •  

A Fővárosi Önkormányzat pozitívan bírálta el a Felnőtt Szakrendelő felújítására benyújtott pályázatot, és a főpolgármester 2009. november 27-én hozzájáruló nyilatkozatot adott ki, arra, hogy a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet fejlesztést hajtson végre. A pályázati anyag összeállítása gőzerővel folyik, s amennyiben decemberben sikerül benyújtani, úgy akár már tavasszal megkezdődhetnek az épületenergetikai fejlesztéseket valamint a világítás korszerűsítését célzó munkálatok.

Amint arról előző számunkban már beszámoltunk, a fővárosi önkormányzat pozitívan bírálta el a Görgey úti szakrendelő felújítására benyújtott pályázatot. Bár a beadvány egy energiahatékonysági témakörről szólt, amely többek között a szakrendelő nyílászáróit, tetőszigetelését és némi gépészeti megújulását foglalja magában, ám nem elég az ablakokat kicserélni, a mellette lévő falat is illene lefesteni, hogy csak egy szemléletes példát említsünk. Ezért egy, az egész épületre vonatkozó terv készül a felnőtt szakrendelővel kapcsolatosan.
 
Az üggyel kapcsolatban Szalkai István képviselőt kérdeztük, aki a pályázati lehetőséget megtalálta. A Fővárosi Önkormányzat megszavazta, hogy az elkövetkezendő öt évben átadja Újpest Önkormányzatának a szakrendelő tulajdonosi jogait és az ezzel járó kötelezettségeket. Ez azért is jó hír, mert így saját hatáskörben lesz módja a helyi önkormányzatnak a felújítást elvégezni sőt, további beruházásokhoz is pályázhat a későbbiekben.
-A kórház már beszerezte a pályázati anyaghoz az összes szakhatósági igazolást, miszerint a tervezett felújítás nem engedélyköteles, amennyiben a homlokzat nem változik. Most már zajlik a pályázatírók kiválasztása – tájékoztat a fejleményekről Szalkai István. – Ha minden jól megy, a jövő hét közepén gyorsított eljárásban elindul a szakrendelő energia-auditja, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi helyzetet feltérképezik a szakemberek, és számításokat végeznek a beruházás után nyert energiahatékonysági mutatókról.
Amennyiben az energiahatékonysági pályázaton sikerül nyerni, odáig juthat el az önkormányzat, hogy az épület külseje, az energetikai, gépészeti és elektromos rendszere a mai kor színvonalán lesz.
Dr. Derce Tamás polgármester úr előrehaladott tárgyalásokat folytat a Fővárosi Önkormányzattal az ügyben, hogy addigra fedezetet kell találni az épület többi részének felújítására is.
Amennyiben a további felújításra is sikerül forrást találni, már csupán egy fontos kérdés marad, ez pedig a tüdőszűrő állomással kapcsolatos teendők köre. Már most előre kell tervezni, hogy a szakrendelő a hatályos jogszabályoknak megfeleljen, a tüdőszűrő állomás külön bejárattal rendelkezve legyen az épület része. Ezzel együtt említendő, hogy a Fóti úti óvodából a röntgent mihamarabb ki kell költöztetni, hiszen annak a helye a rendelő-komplexumban volna funkcionális és egészségügyi szempontból egyaránt.
Visszatérve a pályázatra Szalkai István képviselő elmondta, hogy amennyiben még decemberben sikerül beadni az elkészült anyagot, január végén már megtörténhet az elbírálás, márciusra közbeszerzési eljárással kiválasztják a kivitelezőket, tavasszal tehát kezdődhet az építkezés. Természetesen addigra igen komoly előregondolkodással és logisztikával meg kell tervezni, hogy a szakrendelő működését, a betegek ellátását a legkevésbé zavarja majd a felújítás.