Templomi búcsú és terményáldás

  •  
  •  
  •  

Szűz Mária Királynő ünnepét követően, augusztus végén rendezték meg az Újpesti Egek Királynéja Főplébánia búcsúját. Ennek keretében augusztus 25-én, vasárnap ünnepi szentmisét tartottak, mely –a hagyományoknak megfelelően – terményáldással zárult. A megáldott élelmiszereket délután a rászorulók és nagycsaládosok között osztották szét.

Augusztus 22-e, Szűz Mária ünnepe után tartották meg az Újpesti Egek Királynéja Római Katolikus Főplébánia búcsúját, melynek keretében többek között ünnepi koncertre is sor került, augusztus 25-én vasárnap pedig ünnepi szentmisével folytatódott, melyet Bátor Botond atya, a magyarországi pálos rend tartományfőnöke mutatott be.

A prédikációt követően került sor a termények megáldására, melyek nagy részét az újpesti piac árusai ajánlották fel. Horváth Zoltán plébános és Bátor Botond atya közösen áldotta meg a rászorulóknak szánt zöldséget, gyümölcsöt és egyéb élelmiszert.

Az ünnepi szentmisén Újpest Önkormányzatának képviseletében Dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő, valamint Hladony Sándor és Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselő is megjelent. Az ünnepi hétvégén a plébánia Erdélyből, Kézdialmásról érkezett híveket is vendégül látott, Kopácsi Ferenc plébános vezetésével, akik szintén részt vettek a misén.

Az idei rendezvény különlegességéhez hozzájárult, hogy a misét követő agapé egyben a régi plébánia épületének búcsúját is jelentette. Hétfőn ugyanis megkezdődik a költözködés a megújult, korábban az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskolának helyt adó épületbe.

A megáldott terményeket délután osztották szét az újpesti rászorulók, nagycsaládosok, nyugdíjasok között. A többek között kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt, és különféle tartós élelmiszereket tartalmazó csomagból közel száz talált gazdára.

(aa)