•  
  •  
  •  

Már a technikai háttér is megvan hozzá, sok rendezvényre csak ezzel mehetünk majd be.

Amit decemberben csak pedzegettek, úgy tűnik, valósággá válik: a Ripost értesülései szerint valóban bevezetik a digitális vakcinaigazolványt, és sok olyan tömegrendezvény lesz (pl. futballmeccsek, koncertek), ahová csak ennek birtokában léphetünk majd be. Az oltást magát azonban továbbra sem teszik kötelezővé.

Az oltási könyv szükségességéről először Gulyás Gergely beszélt egy decemberi kormányinfón.

„Az oltási könyv nagyon fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban

fogalmazott akkor a kancelláriaminiszter, majd így folytatta:

„Egészen biztosan lesznek ilyen szabályok, nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt, tehát az oltási könyv az útlevél vagy a személyi igazolvány mellett szerintem egy fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban. Majdnem biztos, hogy légitársaságok is fognak ilyen szabályokat előírni, Magyarországon és külföldön egyaránt lehetnek ilyen szabályok.”

Az Euronews azt is tudni véli, hogy az oltottságot egy mobilalkalmazással követik és ellenőrzik majd, ennek ugyanis ez lehet a legegyszerűbb módja. Létezik is már ilyen alkalmazás, amelynek fejlesztőivel a Lufthansa, illetve a Swiss Airlines már szerződést is kötött a használatra, így a reptereken ellenőrizhető lesz, hogy beoltatta-e magát az utazni vágyó illető.

, , ,