Tepsiben sült őszi finomságok

  •  
  •  
  •  

A hűvösebb időben jobban kívánjuk a meleg ételeket. A tepsiben sült rakott ételeket nagyon változatosan tudjuk elkészíteni. Az őszi színes zöldségek sok értékes antioxidánst, védő anyagokat tartalmaznak. Bátran próbáljuk ki a sütőtök, kaliforniai paprika, édes burgonya, cékla, sárgarépa, gomba, brokkoli, karfiol, lila káposzta vegyes alkalmazását. Ízlésünknek megfelelően válogassuk össze a hozzávalókat. Tésztával, rizzsel, bulgurral, kölessel, hajdinával is készülhet a tepsis finomság.

Céklás rakottas:

A cékla-, sárgarépa és a burgonyakarikákat 2 percig vízben főzzük, majd leszűrjük. A grill gombát és póréhagymát vastagra vágjuk, kicsit átpirítjuk. A tepsit olajjal kikenjük, morzsával meghintjük. Rétegesen beletesszük a zöldség-karikákat, gombát, hagymát. Egy nagy pohár tejfölt elkeverünk sóval, borssal, fűszerpaprikával, majorannával, majd ráöntjük. A tetejét lapkasajttal borítjuk be. Addig sütjük, amíg a sajt rápirul.

Olaszos tepsis zöldség:

0,5 kg édes burgonyát, 4 db lila hagymát, 8 gerezd fokhagymát felkockázunk, és 0,5 dl olívaolajon átpirítjuk, megsózzuk. Kiolajozott tepsibe tesszük, majd 0,5 kg csicseriborsó konzervet, és 20 dkg fekete olívabogyót ráterítünk. 7dl paradicsompépet elkeverünk sóval, borssal, 1 csokor vágott petrezselyemmel, és ráöntjük. Pirosra sütjük a sütőben. Reszelt sajttal tálaljuk. Egész fogásként is tálalhatjuk, vagy köretnek különféle feltétekkel. A hozzávaló alapanyagokat változtathatjuk, a fűszerezésüket is, vagy a tetejére többféle öntetet készíthetünk.

Tehetünk rá mozzarellát, mascarponés, tejfölös, tejszínes, kapros, sajtos, vagy paradicsomos öntetet. Kis változtatással mindig más ízű és színű ételt tálalhatunk az asztalra.

LETTNER ANNAMÁRIA dietetikus

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:14.0pt;
mso-bidi-font-size:11.0pt;
font-family:”Times New Roman”,”serif”;
mso-bidi-font-family:Calibri;
mso-bidi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}