Testületi hírek I.

  •  
  •  
  •  

Újpest Önkormányzatának Képviselő-testülete május 25-én tartotta a Polgármesteri Hivatal dísztermében soron következő ülését. Dr. Derce Tamás polgármester, az ülés levezető elnöke, a határozatképesség megállapítása után a meghívóban közreadott napirendi pontok elfogadásáról kérte a jelenlévők szavazatát. A képviselők egyetértettek abban, hogy az ülés során öt napirendet és az egyebek pont alá soroltakat nyílt ülésen, majd a szociális támogatásokkal kapcsolatos fellebbezéseket – a személyiségi jogok védelme miatt – zárt ülésen vegyék sorra.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) }


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Kedvezmények és átcsoportosítások a költségvetésben

 

A napirend első pontjaként dr. Trippon Norbert gazdasági alpolgármester (MSZP) tett javaslatot az Önkormányzat intézményei és a Polgármesteri Hivatal 2010. évi költségvetési rendeletének módosítására.

Mint ahogyan az előterjesztő alpolgármester hangsúlyozta: az önkormányzat 2010.évi költségvetésében –módosított előirányzataként- 19 milliárd 962 millió 830 ezer forinttal számol, amely 2 milliárd 125 millió 142 ezer forintnyi növekmény. Az év során elhatározott  különböző átcsoportosításokat azonban  át kell vezetni a rendeleten, ezt tartalmazta az előterjesztés..  Az előterjesztő így kitért a működési bevételekre, mely alapján a korábbi 100 százalékról 98 százalékra csökkent a 2010.évi eredeti előirányzathoz képest a Gazdasági intézmény bevételi előirányzata, és egy május elején kelt Gazdasági Bizottsági határozata  nyomán csökkentették a Szent István téri piac bevételi előirányzatát is 1 millió 651 ezer forinttal. A csökkentés gesztus értékű is,  a piac környékének  átépítése miatti bevételkiesést ismeri el ezzel. 
Az előterjesztés kitért a működési célú központosított előirányzatokra is, Amelyek egy része tervezhető előre, más részét utólag, annak megérkezését követően kell a költségvetésen átvezetni. Az ingatlanértékesítésről szólva az előterjesztő elmondta: a 2009.évi pénzmaradvány terhére 390 millió forinttal csökkentik az ingatlan értékesítés előirányzatát, amely ezáltal 0 forintra változik a rendeletben, nem kell ingatlant hasznosítani ahhoz, hogy a költségvetés bevételi és kiadási főösszege egyensúlyban maradjon. A zárszámadásról szóló önkormányzati rendelet alapján az önkormányzat intézményei  és a Polgármesteri Hivatal 2009.évi módosított pénzmaradványa alapján az összesített  pénzmaradvány 620 millió 700 ezer forint, mely összeget az intézmények előirányzatának emelését szolgálná. Dr. Trippon Norbert kiemelt néhány kisebb, de lényeges kérdést: a bölcsődék, óvodák felújítását célzó átcsoportosítást, a Főtér megnyitására készülő kulturális és közösségi rendezvények tervezett megvalósítását, a labdarúgó-világbajnokság kivetítőn történő követését, mely feladatokat az Újpesti Gyermek és Ifjúsági Házra bízzák. És sor kerülne belső átcsoportosítással a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak jutalmazására is.  Ezek az átcsoportosítások nem nagy összegűek, de annál jelentősebb hatásúak- vélte Nagy István alpolgármester ( FIDESZ). Daróczi Lajos képviselő ( FIDESZ) véleménye szerint disszonáns lenne, ha Újpesten látványos dáridó lenne, miközben az ország jelentős részén az árvízi károk helyreállításával bajlódnak.

 

 

Gesztus az árvízi károsultak felé

Dr. Trippon Norbert úgy vélte  más városokhoz hasonlóan Újpesten sem kellene lefújni a nyári rendezvényeket. Azonban egyetértés volt abban, hogy az árvíz sújtotta települések részére 10 millió forintot különítsenek el.

30 millió forintot különített el a testület iskolakezdési támogatásra, ezeket a döntéseket már meghozták, az előirányzatára a költségvetésben most kerül sor.

Mivel a fővárosi önkormányzat hibájából meghiúsult a Homoktövis bölcsőde bővítése, az erre szánt 20,5 millió forintot Belán Beatrix alpolgármester asszonnyal egyeztetve   átcsoportosítanák más óvodai és bölcsődei férőhelyek létesítésére, hiszen erre nagyon nagy szükség van.

A másik nagyon fontos, hogy a kispiac vállalkozóinak 50%-os bérleti díjkedvezményt ad az önkormányzat.

A költségvetés előző szövegében a köztisztviselők jutalmazására húsz millió forint volt elkülönítve, ez nagyon kevés. Nálunk az a szokás, hogy évente kétszer van olyan, hogy a köztisztviselők  munkáját anyagilag is megköszönjék, nyáron és karácsony körül.

Ezt a 20 milliót 40 millióra javasolja bővíteni, ez három havi (bér)tömegnek felel meg.

A képviselők az előterjesztést- amelyet a független könyvvizsgálói jelentés is elfogadásra javasolt, 22 igen, 1 nem, 4 tartózkodás szavazati aránnyal elfogadták.

 

Könyvvizsgálói választás viták kereszttüzében

 

A napirend második pontjaként  dr. Trippon Norbert alpolgármester tett javaslatot az Újpesti Vagyonkezelő  Zártkörűen működő Részvénytársaság ( ÚV Zrt.) könyvvizsgálójának megválasztására és díjazásának megállapítására. A gazdasági társaságokról szóló törvény alapján  a társaság könyvvizsgálóját a társaság legfőbb szervének kell megválasztani. Az Önkormányzat tulajdonában lévő vagyonnal való gazdálkodás és rendelkezés szabályairól szókló rendelet a könyvvizsgáló személyéről és díjazásáról szóló döntést a Képviselő-testület jogosult meghozni. A napirend egyéni személyes vitát is gerjesztett.

Wintermantel Zsolt (Fidesz) úgy vélte, hogy  erről most nem tud dönteni a testület tekintettel a vonatkozó jogszabályokra, és Felügyelő Bizottság azon döntésére, miszerint a feladatot Újpest egészére kiterjesztve kellene megpályáztatni. Szalma Botond (KDNP) szerint az fb csak egy egységes ajánlatot fogadhat el.

Megjegyzésével jelezni kívánta, hogy legalább a látszatát próbálják fenntartani egy normális működésnek. Véleménye szerint olyan helyzet áll elő, mintha egy ítéletet már a tárgyalás előtt felolvasnák.

Trippon alpolgármester válaszában jelezte, hogy az ÚV. Zrt-ről mindig is markáns véleménye volt, de ezt a posztot be kell tölteni. Elmondta az Igazgatóság a jelen napirendben tárgyalt javaslatot hozta.

Az előterjesztést végül 17 igen szavazattal elfogadta a testület. A napirend 3. pontjaként továbbra is dr. Trippon Norbert alpolgármester előterjesztésében „Három darab komplett fogászati kezelőegység beszerzése és telepítése” tárgyában lefolytatott közbeszerzései eljárás lezárását ismertette a jelenlévőkkel.  Az ajánlattételi felhívásra egy ajánlat érkezett, a Bíráló Bizottság az ajánlatot a hiánypótlást követően is- érvénytelennek minősítette. A testület arról döntött, hogy a közbeszerzési eljárást eredménytelennek nyilvánítja, egyben az előterjesztés mellékletét képező ajánlattételi felhívást jóváhagyja és felkéri a Polgármestert, hogy annak közzétételéről , valamint a közbeszerzési eljárás lebonyolításáról gondoskodjon.  A képviselők 26 igen, 1 tartózkodás szavazati aránnyal elfogadták az előterjesztést.