Testületi hírek II.

  •  
  •  
  •  

Az önkormányzat fenntartásában működő óvodák nevelési programjának jóváhagyása tárgyában elsőként Szalkai István (MSZP) kért szót a Fóti út 52. szám alatt lévő óvoda bővítése ügyében, de a polgármester szólt, hogy ezt majd az egyebekben tárgyalják. Az előterjesztéshez hozzá szólt még Szalma Botond, aki megkérdezte, hogy az új programban remélhetőleg nem szerepel a „gender” elmélet, mely szerint nem szabad megkülönböztetni nemileg a fiúkat és a lányokat. Dr. Derce Tamás szerint az újpesti óvónők nagyon jól végzik a munkájukat, és biztos nem engednek teret az ilyen fajta újításnak. Őt Belán Beatrix felszólalása követte, aki elmondta, hogy bíznak az óvónők szakmai bölcsességében, akik az új igények és a törvényesség mentén alkották meg az új programot, és ez az elmélet nem szerepel benne, ha netán mégis, akkor biztosan kihúzzák. A határozatot 25 igennel, egyhangúan fogadták el.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

A következőkben az önkormányzat fenntartásában működő Bőrfestő Óvoda, Viola Óvoda, Megyeri Úti Általános Iskola, és a Bajza József Általános Iskola Alapító Okiratának módosítását, valamint a Károlyi István 12. Évfolyamos Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítását 26 igennel elfogadták.

A 15. napirendi pontot, a Könyves Kálmán Gimnázium házirendjének felvételi eljárás rendjéről szóló mellékletét 25 igennel hagyták jóvá. A következő két pontot a „Tündérszem Alapítvány”, valamint a Magyar Felnőttoktatásért Alapítvány és az EFEB Üzleti Szakközépiskola székhely iránti kérelmét, előbbit 25 igennel, utóbbi 19 igen és 2 tartózkodás mellett fogadták el. A következő pontban Wolf Emil szobrának felállításáról döntöttek. Belán Beatrix jelezte, hogy megvannak a tervek és előreláthatóan 4 millió Ft-ba fog kerülni a park és a szobor. A javaslatot eszerint kiegészítette azzal, hogy az emlékműnek maximum 4,5 millió forintból kell megvalósulnia, ezt 18 igen és 6 tartózkodás mellett elfogadták. A Civil Alapból történő alapítványi támogatásokat 21 igennel és 3 tartózkodással jóváhagyta a testület.

A 20. pontban az Árpád út 161.-163. és a Lakkozó utca 1. szám alatti iskolák épületének értékesítését tárgyalták. Először Belán Beatrix kért szót. Az alpolgármester tájékoztatott, hogy 4 épületről van szó, ebből az egyiket nem lehet értékesíteni mivel az nem önálló ingatlan. A másik három önálló ingatlan, és az alapítvány, amelyik bérli, már többször meg akarta vásárolni. Szalkai István arra kérte a képviselő-testületet, hogy napolják el ez a kérdést a következő ülésre, mivel szerinte vannak még tisztázatlan kérdések az ingatlanokkal kapcsolatban és talán közvetítő segítségét kéne kérni. Hock Zoltán erre csak annyit reagált, hogy módosítsák az indítványt és még helyben döntsenek. Dr. Derce Tamás szavazásra bocsátotta, hogy levegyék-e napirendről ezt a kérdést. Mivel nem szavaztak elegen, a gép nem is tudta mutatni az eredményt, így a napirend maradt. Először az Árpád úti ingatlan értékesítéséről szavaztak, mely 9 igen, 12 nem és 3 tartózkodás mellett nem kapta meg a támogatást. A Lakkozó utcai ingatlannal kapcsolatban pedig 19 igen, 5 nem szavazat mellett úgy döntöttek, hogy nem adják el.

Az önkormányzat Szociális Foglalkoztató Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítását 25 igennel, illetve a Szociális Foglalkoztató szakmai programját, házirendjét, foglalkoztatási szakmai programját 26 igen mellett hagyták jóvá. a Továbbiakban a DokSza Bt. képviseletében Dr. Szabó Gergő felnőtt háziorvos rendelési helyének módosítását fogadták el 25 igennel, majd az Újpest SZEI „Aranyhíd” Gyermekek Átmeneti Otthonának továbbképzését 25 igen szavazattal. Végül a XVI. kerületi önkormányzattal kötendő ellátási szerződés időskorúak gondozóházi férőhelyének biztosítása tárgyában 25 igennel szavazták meg, illetve az önkormányzat fenntartásában működő Munkásotthon utca 47. szám alatti bölcsőde férőhelybővítését pedig 26 igen mellett fogadták el.

Az egyebekben az alábbiakkal kapcsolatban született testületi döntés.

Elsőként dr. Trippon Norbert szólalt fel ígéretéhez híven a költségvetési módosítás nemleges döntése miatt. Ellenérzésének adott hangot, hogy a képviselő-testület ekként döntött és kéri a polgármestert, hogy szavazzanak külön annak a 86 millió forintnak az átcsoportosításáról, melyet a köztisztviselők jutalmazására szánnának, ám miivel újra szavazni nem lehet, határozati javaslatként fogadják el. Wintermantel Zsolt úgy reagált a fentiekre, hogy mivel MSZP-SZDSZ többség van a testületben, így az előterjesztés biztos megszerzi a kellő szavazatot, ám véleménye szerint nem a jutalom összegével volt a gond, hanem, hogy nem kaptak megnyugtató válaszokat a feltett kérdéseikre. És nem úgy kell beállítani, hogy nem akarták ezt a jutalmat, hanem a költségvetés módosítás problémája miatt nem szavazták meg. Az alpolgármester erre úgy válaszolt, hogy a délutáni pénzügyi bizottságon várta volna a költségvetés módosításával kapcsolatos kérdéseket, amelyekre többen nem mentek el. Ezért most határozati javaslatban kizárólag a Polgármesteri Hivatal munkatársainak elismeréséért járó jutalomról döntsenek, melyet végül 25 igen és 1 nem szavazat mellett megszavaztak.

Most döntöttek az előző ülésen felfüggesztett határozati javaslatról, melyet Szabó Gábor (MSZP) javasolt. A határozat szerint felkérik a polgármestert, hogy a Halassy Olivér Sportcentrum bejárata elé szobor és emlékpark létesüljön. A határozatot 18 igen, 6 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadták.

Ezt követően Szalkai István kért szót több határozati javaslat kapcsán. Az egyik a Szakorvosi Rendelő felújításáról, melyet már 3, 5 kérnek a fővárostól, a Fóti út 52. szám alatti óvoda bővítéséről csoportontás és tornaszoba létesítése céljából, valamint a városközpontban lévő telkekre változtatási tilalom elrendeléséről. Elsőként Belán Beatrix reagált a javaslatokra, és elmondta, hogy az óvodabővítést támogatja, hisz nő a gyerekek és a csoportok száma is. Valószínűleg jövőre új óvoda építésére is szükség lehet. Szalma Botond szerint ráérnek a következő ülésen ezekről a kérdésekről dönteni. Dr. Trippon Norbert felszólalásában az SZTK felújításáról beszélt, hogy többször kérték már a fővárost ezzel kapcsolatosan, de eddig semmi sem történt. Teljes körű összefogáshoz lenne szükség. Körülbelül 1 milliárd forintra lenne szükség a beruházáshoz. Szalkai István szerint most lenne itt az ideje, hogy ezekben a kérdésekben válasszanak. Wintermantel Zsolt elmondta, hogy a mai ülés a lendületes és érzelemben gazdag viták napja, és örül, hogy most már az alpolgármester is szívén viseli az SZTK sorsát. Pedig még 1,5 éve nem így gondolkodott, és akkoriban pont ő szavazta le a Fidesz által kidolgozott stratégiát.

Míg a pontos határozati javaslatot megfogalmazták döntöttek az ÖKO-program pályázatának benyújtási határidejének 2010. augusztus 31-ről, 2010. szeptember 30-ra módosításáról. 22 igen és 1 tartózkodással elfogadták a határozati javaslatot.

Ezt követően Hladány Sándor hívta fel a figyelmet egy fennálló problémára. Lakossági bejelentés érkezett az Aradi utcai játszótér kapcsán, a homokozó mellett rögzítetlen mászókáról. Balesetveszélyes állapotban van, és eddig nem történt semmi az ügyben, viszont mihamarabb el kéne távolítani.

Újból visszatértek Szalkai István határozati javaslataihoz, aki javasolta, hogy külön-külön szavazzanak a kérdésekről, de dr. Trippon Norbert szerint ez felesleges, elég lesz egyszer szavazni. Pajort Tibor arra kérdezett rá, hogy készült-e hatástanulmány nem lenne-e egyszerűbb a régi SZTK-át lebontani és helyére egy újat építeni. Ezt követően 5 perc frakciószünetet rendelt el a polgármester. Visszatérve 23 igen mellett elfogadták a határozati javaslatot.

Az utolsó 3 napirendi pontot zárt ülésen tárgyalta a képviselő-testület.

 

(Az előző tudósításból kimaradt hogy a képviselő-testület június 29-ei ülésén a Virág Óvoda vezetői teendőinek ellátásával – 24 igen szavazattal – a következő öt évre Palatinus Antalnét bízta meg – a szerk.)