Teszedd Újpesten is

  •  
  •  
  •  

Két helyszínen várta az önkormányzat eszközökkel az önkéntes takarítókat

Újpest Önkormányzata ma délelőtt szeretettel várt minden környezetéért tenni akarót az Országos Takarítási Napon, a „Te szedd” akcióhoz csatlakozva.
 
Két helyszínen, a Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat Hajló utcai hátsó bejáratánál, illetve a Berda József utcai parkolóban várták az önkéntes tenni akarókat. A helyszíneken megjelentek, és a takarításból aktívan kivették a részüket a városrész vezetői is. Wintermantel Zsolt polgármester a kisfiával érkezett, és türelmesen magyarázta és mutatta meg gyermeke számára a szerszámok használatát. Nagy István illetve Rádi Attila alpolgármesterek a takarítás mellett szakmai szemmel és figyelték a helyszíneket.

A takarításhoz az önkormányzat biztosított szerszámokat, takarító eszközöket, zsákokat, valamint a későbbiekben gondoskodik az összegyűjtött hulladékok elszállításáról.

A helyszíneken megjelentek, és a takarításból aktívan kivették a részüket a városrész vezetői is. Wintermantel Zsolt polgármester a kisfiával érkezett, és türelmesen magyarázta és mutatta meg gyermeke számára a szerszámok használatát. Nagy István illetve Rádi Attila alpolgármesterek a takarítás mellett szakmai szemmel és figyelték a helyszíneket, csatlakozott az önkéntességi naphoz dr. Tahon Róbert aljegyző is.
A környezet szebbé tételét célzó önkéntes takarító napra Újpest Önkormányzata biztosított szerszámokat, takarító eszközöket, zsákokat, és a későbbiekben gondoskodik az összegyűjtött hulladékok elszállításáról.

A Berda utcai találkozóhelyen önkormányzati képviselők is segítettek a szemétszedésben. A munkában a Fidesz –frakció tagjai: Balázs Erzsébet, Németh Edit Éva, Bartók Béla, Hladony Sándor, Jókay Attila jártak az élen, de kivette részét a munkából Cserna Sándor, közbiztonsági referens is.
Káposztásmegyeren dr. Dabous Fayez, a Káposztásmegyeri Településrész Önkormányzat elöljárója, valamint Timkó Antal várta a vállalkozó szellemű takarítókat, hogy együtt vessék bele magukat a környék kitakarításába. Ezen a helyszínen szintén zsákot, lapátot, gereblyét biztosított az önkormányzat a munkavégzéshez.
 
Az önkormányzati helyszínek mellett a városrész több pontján találkozhattunk szombaton takarító, szemetet gyűjtő újpesti polgárokkal. A Jégpalota mögött a Magyar Posta Zrt., míg a Megyeri út mentén az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség munkatársai gyűjtötték szervezetten a hulladékot. De családok, baráti közösségek szorgoskodtak több helyen, saját takarító eszközeikkel.

Köszönet mindenkinek, aki részese volt környezetünk szebbé, tisztábbá tételének!


***
A csikkszedők

Az Újpest-kertvárosi közösség tagjai saját portájuknál, a templom körül serénykedtek.
Vágvölgyi Gergely, az Újpest-Kertvárosi Plébánia képviselő-testületének sajtófelelőse ezúttal nemcsak hírvevője volt az akciónak, hanem főszervezője is: „A kertvárosi hívek sokat tesznek a templom kertjének gondozásáért, a tiszta környezetért. Ezúttal kiléptünk a kerítésen túlra, hogy átfésüljük a templom előtti teret, a Rákóczi téri autóparkolót, valamint a Munkácsy Mihály utca és a Mikszáth Kálmán utca, plébániát övező szakaszait.

Az idősebbek képviseletében Pető Miklós korábban a plébánia kertjét gondozta, örökzöldeket ültetett. – Nagyon bosszant, ha szemetes a környék, a feleségem sokszor egy nylonzsákkal végigjárja az utcákat, és összegyűjti a szemetet, letépi a póznákról a réges-régen kiragasztott, elázott hirdetményeket.
Margit nem szereti a felhajtást, így csak a keresztnevét árulja el.  Arra a kérdésre, miért vállalta a szombati szemétszedést, azt mondta: tegnap kapta meg az Újpesti Naplót, abban olvasta a mai akció hírét. „A Szent László térről csak átsétáltam, nyugdíjas vagyok, belefér az időmbe” – fűzi hozzá.  Apró papírdarabkák, eldobott zsebkendő a zsákmány, máris gondozott a terület.
Ami valamennyiük számára elrettentő látvány: a rengetek csikk. Úgy látszik, akik a templom előtti padokon megpihennek, lábuk elé dobják a cigaretta végét.  Margit és Miklós a fiatalokkal, Molnár Orsolyával, Faragó Renátával és Gergellyel mindjárt nekilátnak, hogy felszedjék. Abban reménykedünk, ha a dohányosok ismét leülnek a padra, feltűnik nekik, hogy a cipőjük alatt tisztaság van, a kavicson nincs már csikk – mondják.