Tésztás ételek változatosan

,
  •  
  •  
  •  

A tészták sokféle gabonából készülnek, változatos alakúak. Különböző sós vagy édes ételeket készíthetünk. A legismertebbek a kifőtt tészták, azonban ezeket is készíthetjük a megszokottól eltérően.

Zöldséges rakott tészta:
Fodros kockatésztát kifőzünk sós vízben, nem túl puhára. Olajon hagymát, fokhagymát pirítunk. Erre teszünk karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, cukkinit, kápiapaprikát, ízlésünk szerint fűszerezzük. Átforgatjuk, kevés vízzel kissé megpároljuk. Kiolajozott tepsibe terítjük a tészta felét, majd rátesszük a zöldségeket. A tetejére megint tészta kerül. Végül paradicsomkarikákkal befedjük, és megsütjük.

Kedvelt tészta a gnocchi. Lágy, burgonyás tészta, kellemes az íze.

Mákos gnocchi:
A tésztát kifőzzük és mákos cukorban megforgatjuk. Meglocsoljuk kevés kókuszolajjal. Lekvárral, darabolt idénygyümölcs-díszítéssel, vagy vaníliasodóval tálaljuk.

Brokkolis gnocchi:
A tésztát kifőzzük és olajra tesszük egy lábosba. Rózsáira szedett brokkolit párolóedényben megpárolunk, vagy megfőzzük. Leturmixoljuk 1 evőkanál szezámmaggal, fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük és összekeverjük a gnocchival. Reszelt sajttal tálaljuk. Készülhet spenóttal is.

A tortillából is változatosan készíthetünk ételeket.

Töltött tortilla:
A tortillakorongokra paradicsompürés szezámkrémet kenünk. Erre sült padlizsán- és lilahagymaszeleteket teszünk, Bazsalikommal és rozmaringgal ízesítjük. Feltekerjük a korongokat és egymás mellé helyezzük egy kiolajozott tepsibe. Tetejére tejfölt teszünk és pirosra sütjük. Maradék feltétekkel is tölthetjük.

Szilvás gombóc gazdagon:
A mirelit gombócokat kifőzzük, és fahéjas, darált diós cukorra szedjük. Gyümölcspürével tálaljuk.

Lettner Annamária