Tilos a zöldhulladék égetés

  •  
  •  
  •  

A Fővárosi Önkormányzat Közgyűlése Budapest Főváros szmogriadótervéről szóló 69/2008. (XII.10.) Főv. Kgy. rendeletének 4/A § (1) bekezdés d) pontja értelmében Budapest közigazgatási területén 2011. december 1-jétől tilos avart és kerti hulladékot égetni.

A döntést környezetvédelmi indokok vezérelték. Egy átlagos kerti tűzben (100 kg zöldhulladék), melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, nagy mennyiségben keletkezik fulladást okozó szén-monoxid, rákkeltő részecske és szénhidrogén, tüdőkárosító nitrogén-oxid, és az egyik legmérgezőbb anyag amit beszívhatunk, a benz-a-pirén.

A kertekben keletkezett avar, gally, zöldhulladék kezelésének szabályos és környezetbarát módja:

  • elsősorban a komposztálás (egy útmutató elérhető pl. itt),
  • másodsorban a zöldhulladékot a háztartási hulladéktól elkülönítetten, a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltató (Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.) által forgalmazott, erre a célra szolgáló zsákban lehet gyűjteni, melyet a közszolgáltató elszállít (információk az FKF honlapján találhatók).

Aki a tiltás ellenére avart és/vagy kerti hulladékot éget, az szabálysértést követ el, amely 30 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.