Tisztább és szebb lett Újpest!

  •  
  •  
  •  

A korábbi évekhez képest az újpestiek számára is érzékelhető, tisztább lett a kerület, az idei Újpesti Párbeszéd visszajelzései alapján is. Az Újpesti Városgondnokság munkatársai sokat tesznek azért, hogy ez a pozitív érzés állandósuljon.

Az Újpesti Városgondnokság folyamatos “járatot” üzemeltet az illegális hulladék összeszedésére. “A markolóval ellátott teherautó körjáratban kétnaponta visszaér ugyanarra a helyre.” – tudtuk meg Fejér Jánostól, az Újpesti Városgondnokság zöldterületi üzletágának vezetőjétől. “Jól tudjuk, a szemét nem magától terem, hanem szorgos kezek helyezik el a városrész több pontjára.” Az illegális szemetelők számonkérésére csak tettenérés esetén van lehetősége az Újpesti Közterület-felügyeletnek. Az éj leple alatt lerakott kommunális hulladék – sitt, törmelék, bontási és építőanyag – lerakói nehezen tetten érhetők, de az önkormányzat természetesen elszállíttatja ezt a szemetet is.

Fejér János megjegyzi, létezik már hulladék turizmus is. A szomszédos kerületekből, településekről is hoznak át szemetet. Sajnos ezek a munkák több tízmillió forintot vonnak el Újpest gazdálkodásából.

A zöldhulladék nem a szeméttelepre kerül, hanem az Újpesti Városgondnokság teherautójára szerelt aprítógépekbe, újrahasznosításra. A darálék nagy része a cserjék, sövények alá kerül vissza, megakadályozva a gyomosodást.

A rendezett városképhez a közterületek karbantartása is hozzátarozik. A Virágos Magyarországért mozgalomban tavaly a legszebb főutca címet kiérdemlő Újpest folyamatosan fi gyel a városközpont tisztaságára, de emellett a Szent István tértől távolabb eső parkok, sétányok, járdák rendbetételére is.

“Két sepregetőgép szabályos menetrend alapján dolgozik: 2-3 naponta viszont láthatjuk egy adott területen. A nyár újdonsága kétségtelenül az a beüzemelés alatt lévő újabb takarítógép lesz, amely tartályában 500 liter vízzel indulhat útnak. Kezelőjével locsolásra, pormentesítésre, fertőtlenítésre lesz képes.” – tudtuk meg az üzletág vezetőtől.

-UN


Civilek is segítik

Az Újpesti Városgondnokság Kft. nagyra értékeli, hogy munkájukban több civil szervezet is osztozik. A TeSzedd! országos takarítómozgalom valamint a Polgármesteri Hivatal által kezdeményezett takarítási felhívások ma már megmozgatják a lakosságot. A tiszta városrész közüggyé vált.