Tisztelet és erények

  •  
  •  
  •  

Tisztelet a magyar lónak címmel nyílt kiállítás Somossy Tamás faszobrászművész munkáiból november 19-én. A tárlat egyben ikertestvére, Somossy László festőművész munkásságának is emléket állít.

A két alkotó egy ikerpár. Egyikük festőművészként tevékenykedett, másikuk faszobrászművész, aki egészen napjainkig is alkot. A testvérpár látásmódjának, művészetének meghatározó alakja volt a nemzetközi hírű festő- és bábművész A. Tóth Sándor, a pápai református kollégium tanára.

A ló évezredek óta tanítja az embert – vallja a faszobrászművész Somossy Tamás. Bátorság, kitartás, nemesség, hűség jellemzi az állatot, ám az ember ma sem érti igazán, pontosan miben állnak ezek a tulajdonságok. A december 5-ig látható kiállítás e nemes lelkű állatot jeleníti, testesíti meg a történelmi koroktól egészen Overdose-ig.


Somossy László tudatosan készült a festőművészi pályára, kompozíciói élethűen ábrázolják a ló karaktereit, jelenítik meg erényes tulajdonságait.
Somossy Tamás szintén rajzolt és festett, ám végül egészen másban teljesedett ki. Egy erdélyi látogatása során a pince gyertyáinak félhomályában pillantott meg egy fából faragott Dózsa György fejet. Ez végleg a fa irányába állította az azóta számos témában alkotó művész figyelmét. A ló a magyar történelem, s egyben Somossy Tamás alkotótémáinak szerves része.

MOA