Tíz órára terítenek

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Piac- és Vásárcsarnok, hódolva a többéves hagyományoknak, advent idején szombatonként ünnepi ételek elkészítésére és kedvezményes árú eladására kér fel kereskedőket, vendéglátósokat. Az elmúlt szombaton házi disznótorossal nyitottak, most szombaton, azaz december 7-én birkapörkölt fő majd. A „soros” kifőzdés a Lipótvár étkezde, a virágpavilon oldalában.

– Aki ismeri már birkapörköltünket, biztosan itt lesz – szögezi le Puskásné Pétervári Irén tulajdonos, aki férjével napok óta az étel előkészítésén buzgólkodik. Szombaton is jó korán keltek, hogy a tervezett tíz órára mindennel elkészüljenek. – Azokat is várjuk, akik még nem kóstolták a birkapörköltünket, nem fognak csalódni! – szól az invitálás.

Kérdezzük is, hogy mi kell az ízletes birkához. Irénke nevetve summáz: hát minden, ami belevaló! Hogy mégis mi az, nem akaródzik elárulni, hiszen ez az ő titkuk.

– Jól meg kell csinálni – mondja, így közeledünk a lényeghez. – Szívünk-lelkünk benne van, és harmincöt kilogramm hús. Már pénteken nekiláttunk, előfőztük, hiszen az időt bőven kell mérni ennél az ételnél. Most már a finishez közeledünk. Szépen megterítettünk, tíz órától lehet asztalhoz ülni – mondja a tulajdonos asszony. (Az étel kedvezményes ára: 950 Ft/adag. A szerk.) 

Még megtudtuk, a Lipótvár étkezde repertoárján szerepel a birkapörkölt, idézzük Irénkét: „Nem túl gyakran, de van.” Amikor a törzsvendégek már „kikövetelik”, nekiállnak és megfőzik. Most egy soron kívüli alkalmat kaptunk. Jó étvágyat!

B.K.