Tízórai krémek praktikusan

  •  
  •  
  •  

Tápláló, finom és egészséges uzsonnakrémeket készíthetünk gyermekeinknek. A hagyományos szendvicsek helyett változatos, ízletes falatok legyenek a gyerekeink táskájában. Nagyon változatosan készíthetjük el, nincs bennük semmi romlandó, állati hús, tojás vagy sajt. Az állati eredetű fehérjék gyorsan bomlanak, a bennük lévő baktériumok aktiválódnak.

A zöldségalapanyagok vitaminokat, ásványi anyagokat biztosítanak, a lisztes szénhidrátok, rostok jóllakottságot adnak, és a zsiradékok az energiát szolgáltatják. Összeállíthatjuk úgy a krémeket, hogy ne legyenek romlékonyak, biztonságosan fogyaszthatják egész nap hűtés nélkül.
Az alapkrém: zabpehelyliszt, olaj, leturmixolt zöldség, rostok (búzakorpa, búzacsíra, zabkorpa, lenmagpehely, bármilyen magliszt), hagymák, zöldfűszerek.

Padlizsánkrém: 1 padlizsánt héjastul megsütünk a sütőben, majd lehúzzuk még melegen a héját. Pár gerezd fokhagymával, zöldpetrezselyemmel, bazsalikommal leturmixoljuk. 2 evőkanál olívaolajat, 1 – 1 kiskanál búzakorpát, búzacsírát, lenmagpelyhet, szezámlisztet, napraforgó maglisztet, és annyi vizet teszünk a turmixba, hogy kenhető krém legyen. Befűszerezzük ízlésünknek megfelelően sóval, szerecsendióval, gyömbérrel, fehér borssal,
Hasonlóképpen készíthetünk cukkinikrémet, vagy főtt csicseriborsóból, lencséből, sárgaborsóból, burgonyából, céklából, sárgarépából krémet. Az ízesítés, zöldfűszerezés mindig más lehet, attól függően, hogy milyen zöldséggel készítjük.
Ízesítők: őrölt kömény, babér, koriander, kurkuma, churry, bors. Morzsolt majoranna, rozmaring, bazsalikom, tárkony, kakukkfű. Friss petrezselyem, zellerzöld, metélőhagyma, koriander. Mustár, ketchup vagy különféle magok.

Lettner Annamária, dietetikus