Még több helyen kell maszkot viselnünk, a sál, vagy kendő már nem elég

  •  
  •  
  •  

A járvány második hullámának legbiztosabb jeleként mától újraindulnak az Operatív Törzs tájékoztatói.

Müller Cecília elmondta: a tavasz végi nyugvópont után következő újabb fellángolás „a pandémia természetéből” fakad. A tisztifőorvos szerint a második hullám leginkább a 20-29 éves korosztályt érinti, akiknél általában néhány nap alatt, enyhe tünetekkel lezajlik a betegség. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a fiatalok most is ugyanúgy átadhatják a kórokozót az idősebb, vagy beteg embereknek, akik számára komoly veszélyt jelenthet a vírus.

Müller szerint most olyan intézkedésekre van szükség, amelyek úgy szolgálják a biztonságunkat, hogy közben lehetővé teszik mindennapi életünk folytatását.

  • Hétfőtől a tömegközlekedés és az üzletek mellett a számos más zárt helyen, például a színházakban, a mozikban, és a bevásárlóközpontokban is kötelező lesz a maszkviselés.
  • Arcunkat ezentúl sállal, vagy kendővel már nem lesz elég eltakarni, kötelező lesz a szabályos orvosi, vagy textil maszk viselése.

Hozzátette: az egészségügyi intézményekben továbbra is fennáll a látogatási tilalom.

Müller Cecília felhívta a figyelmet az ingyenesen kapható influenza elleni védőoltásra, amely most kiemelten fontos. Beadatásával nemcsak magunkat védjük, hanem a koronavírussal szembeni védekezést is segítjük, hiszen a két betegség tünetei sokszor hasonlóak, ám az oltáson átesett emberek esetében nagy valószínűséggel kizárható az influenza.

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos a hatósági karantén 10 napra csökkentését azzal magyarázta, hogy az elmúlt időszakban kiderült: a vírus lappangási valamivel rövidebb, mint gondolták, átlagosan 4-5 napon belül már jelentkeznek a tünetek.

Arra a kérdésre reagálva, hogy a lélegeztetőgépek működtetéséhez van-e elég szakmai személyzet, Müller Cecília elmondta, hogyan képzik ki az eszközök kezelésére az egészségügyi dolgozókat, illetve, hogyan szervizelik a készülékeket. Hogy rendelkezésre áll-e elegendő szakember, arra érdemi választ nem hallhattunk.

, , ,