Több mint illemhely

  •  
  •  
  •  

December 15-én megnyílt a Fővárosi Csatornázási Művek második legnagyobb nyilvános illemhelye Újpest Városkapu metrómegállónál. Az egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontnál kialakított illemhely számos többletfunkciót kínál, emellett akadálymentes.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere a megnyitón emlékeztetett: a rendszerváltozás előtt több mint száz nyilvános illemhely üzemelt Budapesten, ám ezek száma drasztikusan csökkent. Amióta a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) vette át a mosdók kezelését, azóta a csökkenő tendencia megfordult, jelenleg közel félszáz nyilvános egység működik.

A polgármester szerint jelentős igény volt a toalettre, ugyanis a Városkapu átmenő forgalma nagy: metrómegálló, vasútállomás és volánbusz-pályaudvar található itt.
Wintermantel Zsolt kiemelte azt is, hogy az FCSM jelentős összegeket fordít az illemhelyek működtetésére, emellett a három újpesti nyilvános WC-ből kettőt ők üzemeltetnek.

Palkó György, az FCSM vezérigazgatója szintén kiemelte: Újpest Városkapu intermodális csomópont, a mosdót illetően pedig felhívta a figyelmet a zuhanyzóra és a gyermekek számára kialakított piszoárra.

Tábiné Hídvégi Csilla a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületének vezetőségi tagja az átadón rámutatott: ez már a többedik felújított nyilvános illemhely. Elismerően szólt arról, hogy valamennyi illemhelyen alakítottak ki akadálymentes részt.
Pálffi Brigitta, az IBE Egyesület a Kontinenciáért szervezet és a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületének elnöke mindkét szervezet illetve betegség kapcsán fontosnak nevezte az illemhely megnyitását.
A közöntők után a megjelentek ünnepélyesen átvágták az átadást szimbolizáló szalagot.

Az Újpest Városkapunál átadott egység a második legnagyobb fővárosi illemhely. Hetvenöt négyzetméterén megtalálhatók a szokásos női és férfi fülkék, a férfi oldalon pedig gyermekekre méretezett piszoárt is telepítettek. A szokásos szolgáltatásokon kívül lehet zuhanyozni, hajat szárítani és gyermeket pelenkázni. A mozgáskorlátozottakat számukra kialakított, akadálymentes helyiség várja. A nyilvános illemhely nyitvatartási ideje 6-22 óra, a normál használat 180 forintba kerül, a működést személyzet felügyeli. A mosdó korszerűségére jellemző, hogy zárás után UV lámpákkal fertőtlenítik az illemhelyet, hogy az másnap is tisztán fogadja a látogatókat.

M. Orbán András