Több mint tapasztalatcsere

  •  
  •  
  •  

A mondás, mely szerint ahol baba van, ott tej is van, jól ismert. Mégis , egy gyermeket váró nő legnagyobb izgalma: lesz- e elegendő teje a kisgyermeke táplálása, avagy meddig tudja szoptatni a kicsit. Az önkormányzat demonstrációs eszközzel is segíti az egészségmegőrző munkát

Fontos a szakember segítsége és ösztönzése. Szerencsére az anyatejes táplálást sürgetők és ajánlók tábora az elmúlt években ugrásszerűen megszaporodott.  A példamutatás fontosságát Újpest Önkormányzata is lényegesnek tartja, így 2003 óta – az Anyatejes világnaphoz kapcsolódva – a SZEI Védőnői Szolgálata rendezvényen köszönti azokat a kismamákat, akik  gyermekeiket legalább fél éven át anyatejjel táplálták, és azokat is, akik saját kisbabájuk mellett az anyatejet nélkülöző kicsiknek is biztosítottak táplálékot. Az augusztus 26-i rendezvény főszervezői az Erdősor utcai védőnők voltak , míg a vendégeknek szíves házigazdává vált a Karinthy Frigyes ÁMK. Az Újpesti Városnapok programjába beillesztett rendezvényen Wintermantel Zsolt polgármester köszöntötte a jelenlévőket és  olyan ajándékkal érkezett, amely a védőnők és az anyukák számára egyaránt az egészségmegőrzés hasznos eszköze.  

Wintermantel Zsolt polgármester a családjával érkezett. Karján kislányával, Zoéval, míg Adrienn asszon a nagyfiút, Benit vezetette. Újpest polgármestere köszöntőjében arról szólt, hogy nagy örömmel tölti el, amikor olyan meghívásnak tehet eleget, és olyan témában mondhatja el véleményét, amelyet személyesen is nagyon lényegesnek tart. Ráadásul megoszthatja a jelenlévőkkel személyes tapasztalatait. Mesélt arról , a számukra sem könnyű időszakról, amikor kisgyermekes szülőként az anyatej pótlására szorultak, és ebben milyen nagy támaszt jelentett a gyermekorvos és a védőnő segítsége. Feleségével ugyanis  lényegesnek tartották, hogy anyatejet kapjanak a gyerekek. 

A jelenlévők sokasága is jelzi, – folytatta Wintermantel Zsolt-  hogy milyen sokan tartják fontosnak, hogy legalább 6 hónapig anyatejjel táplálják gyermeküket, miközben biztosan vannak, akik nem lehetnek itt a rendezvényen. Újpest polgármestere köszönetet mondott az anyukáknak azért, hogy a gyermekük egészsége és a társadalom egészsége érdekében ezt megteszik.  A város vezetője szólt arról is: a védőnői hálózat munkatársai tanácsadást folytatnak a női mell egészségének megóvása érdekében is. Ezt a felvilágosító- oktató tevékenységet az újpesti önkormányzat demonstrációs eszközzel, mellvizsgáló készülékkel kívánja segíteni. Az első eszközt, – amelyet még négy beszerzése követ- Lajcsik Loretta vezető védőnőnek nyújtotta át Wintermantel Zsolt, s egyben köszönetet mondott munkájukért.

Lajcsik Loretta vezető védőnő köszönő szavaiban nemcsak arról szólt, hogy az anyatej az egyetlen táplálék, amelyre a kisbabának pótolhatatlanul szüksége van, kiemelte  a szoptatás lélektani és a gyermek fejlődésére tett hatását: hiszen a szeretet, a bizalom és a biztonság forrása is egyben.

A színpadon ezt követően, tombola és több műsorszám zajlott.
A karon ülő, vagy babakocsiban pihenő apróságok, hatalmas párnákra ráhasaló kisgyermekek, anyukák, apukák, nagyszülők tapssal jutalmazták a produkciókat. A rekkenő hőség ellenére szívesen időztek a társaságban.

Mint ahogyan Németh Tünde védőnő, főszervezőként elmondta: az elmúlt évben 14 anyuka juttatott anyatejet más édesanyák kisgyermekeinek, őket külön is köszöntötték. A találkozás, és a beszélgetés mellett rendezvényük az időtöltést és a szórakozást is szolgálja.  A szálfatermetű bohóc, a sok-sok színes léggömb, a zene mind érdekes volt a babáknak, akik kerekre nyílt szemmel figyelték a forgatagot. Majd lekerültek a parányi lábakról a zoknik, az apró szandálok, és kúszó-mászó játszótérré alakult az aula. De ez senkit sem zavart, hiszen a babáké volt a főszerep és azoké az anyukáké, akik az anyatejes táplálás hívei. A nyüzsgő, jókedvű sokaság bizonyítéka volt annak is, hogy a védőnők közeli és mély kapcsolatban vannak az anyukákkal,  a családokkal. Hiszen hívó szavuk nélkül ez a rendezvény sem lehetett volna sikeres.

 
B. K