Több orvos, bővülő rendelési idő

  •  
  •  
  •  

A Görgey úti felnőtt járóbeteg szakrendelő épületében éppen három éve kapott helyet a Jókai utcában eltöltött nyolcvan év után a Gyermekszakrendelő. Bár a rendelő akkor a kórházhoz tartozott, kialakítását jelentősen támogatta az újpesti önkormányzat is. Milyen változásokat hozott, hogy ősz óta a fenntartója Újpest Önkormányzata – erről dr. Lengyel Zsuzsanna ortopéd főorvost, a rendelő vezetőjét kérdeztük.

– A szakrendelőben ortopédia, bőrgyógyászat, fülorr- gégészet, pulmonológia, szemészet, gyógytorna és pszichiátria várja a kis betegeket. – Ez utóbbi szakrendelés tovább szakosodik pszichológiai, gyógypedagógiai, logopédiai ellátásra – fűzi hozzá a főorvos asszony, jelezve, még nem értünk a felsorolás végére. – Rendelőnkben működik labor, vérvétel is. Elmondhatom, kevés ilyen széles tevékenységi körű és magas színvonalú ellátást nyújtó gyermekszakrendelő van a fővárosban.

A pozitív változások szakmai oldalát nézve kiderül, előtérbe került az orvoslétszám növelése, a rendelési idő bővítése: – Márciusban bővül a pulmonológiai rendelés, ez örömhír, mert sok például az allergiás beteg, hoszszú az előjegyzési idő. Egyedülállóan jó a gyógytorna. Nem elég az ortopédián megállapítani a bajt, gyógyítani is szükséges. Ennek érdekében hamarosan délelőtt és délután egyaránt 2-2 gyógytornász dolgozik majd. Március elsejétől remény van arra, hogy a délelőttös gégész szakorvos hiányát is pótolni tudjuk.

Kiváló lehetőség, hogy az ortopédián van ultrahang, itt kapott helyet a gipszelő, sőt az ortopéd műszerész, aki helyben készíti a fűzőt, a végtagsínt. – Jó, hogy a gyermekkel nem kell tovább utazni, és az elkészült gyógyászati segédeszköz átadását a szakorvos felügyelheti.

– Az épületben folyó felújítások idején a gyermekszakrendelő egy békés sziget – tájékoztat a főorvos asszony. – Az ablakok cseréje, s a fűtéskorszerűsítés az, ami nálunk is felfordulással jár majd. Mégis várjuk, mert vannak olyan szobáink, amelyekben nem lehet kinyitni az ablakot, ugyanis beszögelték…

– B. K.