Tökéletes szemüvegek

  •  
  •  
  •  

„Az igazi látszerész kézzel is tökéletesre csiszolja a szemüveglencsét” – ezt vallja Zeller Zoltánné. Éva már negyven éve dolgozik a szakmában, lassan húsz éve magánvállalkozóként foglalkozik szemüvegekkel. Mindig is itt, Újpesten élt.

Óvónő vagy fodrász akart lenni, végül egyik barátnőjének édesanyja javasolta, hogy menjen tanulni az akkori Ofotért vállalathoz, amely az István úton volt. Gyorsan megkedvelte a mesterséget. Nagyon sokat jelentett számára.

12 évig erősítette a Dózsa atlétáit, utánpótlás válogatott volt és aranyjelvényes. A kilencvenes évek elején megszűnt a munkája. Már nem akart mással foglalkozni, ezért először házi műhelyében csiszolta a lencséket, majd rájött, hogy ezzel az erővel akár árulhatja is őket. Nyitott hát egy üzletet.

Éva két gyermek édesanyja, érthető tehát, hogy szívügye a legkisebbek látása, ám ez a legnagyobb kihívás, hiszen őket a legnehezebb diagnosztizálni. A saját üzletét ezért olyan speciális géppel szerelte fel, amivel könnyebben megvizsgálható a picik szeme, sőt még az SZTK szemészetének is ajándékozott egy ugyanilyen masinát.

A vizsgálatokat orvos végzi az üzletben is, a szemüvegkeret kiválasztásában sokat segíthet látszerész.

„Olyan, mint egy nagy család” – így jellemezte a boltot a tulajdonos. Ez egy ideig szó szerint igaz volt, itt dolgozott a lánya is. A fiatal hölgyre szépsége miatt is büszke, Zita két éve, a Miss Hungary-n bejutott a döntőbe. A fia nagyon komoly hivatást választott, a Nemzetvédelmi Egyetemen végzett.

A vidám, újpesti látszerész élete ma is nagyon mozgalmas, ő maga tökéletesnek érzi és még csak nem is bánja, hogy nem fodrász lett.

(Zeller Optika: Diego udvar, IV., Fóti út 81/D.)