Topmenedzser a múltszázadból

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Közművelődési Kör tagjai közül sokan voltak kíváncsiak Rojkó Annamária előadására január 20-án, pénteken este, az Újpesti Polgár Centrumban. Az Újpesti Helytörténeti Értesítő szerkesztője Aki a korát megelőzte címmel írt könyvet Aschner Lipótról, az Egyesült Izzó legendás vezérigazgatójáról. A könyvet az önkormányzat megbízásából adta ki a Kossuth Kiadó. Az esten bemutatott archív fotókat Szőlőssy Marianne, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője válogatta össze, és kivetítve mutatta be a megjelenteknek. Az est házigazdája dr. Sipos Lajos irodalomtörténész volt.

A könyvbemutató aktualitását adta nemcsak a megjelentetése, hanem egy kettős évforduló: 140 éve született, és 60 éve halt meg Aschner Lipót, Újpest kiválósága.  Dr. Sipos Lajos, Újpest díszpolgára érdekesnél érdekesebb kérdéseket tett fel a szerzőnek. Rojkó Annamária számtalan titkot elárult, és bevallotta, bizony nem volt egyszerű a kutatás, mert Aschner zárkózott ember volt, nem szívesen nyilatkozott. Végül kirajzolódott egy nagyformátumú ember portréja, aki tényleg megelőzte a korát, úgy is fogalmazhatnánk, ahogy a könyv bevezetőjében áll: Egy topmenedzser élettörténete ez, aki a korát megelőzte.


A negyedik könyv

Immár a negyedik kötetéhez érkezett az a bibliofil könyvsorozat, amelyet Újpest Önkormányzata indított a város helytörténeti értékeinek és neves lakóinak megismertetése érdekében. A gyűjteményes kötetek („Volt egyszer egy város”, „Híres újpestiek” és „Újpestről jöttünk”) után ezúttal egy olyan monográfiát kaphatnak kézbe az olvasók, amely Aschner Lipót életét és pályáját mutatja be.  Szerzője Rojkó Annamária helytörténeti kutató. A kiadással az újpesti székhelyű Kossuth Kiadót bízták meg.

Kép és szöveg: Ádám T.