Törekvő múlt, kreatív jelen

  •  
  •  
  •  

A Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola végzős faipari technikus tanulóinak munkáiból nyílt kiállítás az iskola aulájában.

 Koronka Lajos igazgató megnyitóbeszédében visszautalt a középfokú és ezzel együtt a faipari képzés múltjára, dr. Odrobina László helyettes államtitkár pedig a jelenről (is) beszélt.
A megnyitó egy tizedikes diák versével kezdődött, ugyanis a Kozmában a kreatív irodalomoktatásnak is helye van. Ezután az iskola zenekara lépett az ebédlő színpadára.

Koronka Lajos, az iskola igazgatója visszautalt a középfokú oktatás létrejöttének alapjaira és a faipari tagozat megszületésére, ami egyben ennek az iskolának a gyökereit is jelenti. Az igazgató szerint jelen és múlt között párhuzam van, a faipari ugyanis fellendülőben van. Hozzátette, ma a designnak nagyon nagy szerepe van, gyorsabban növekszik a kreatív ipar, mint a gazdaság egésze.

Dr. Odrobina László szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár az igazgató szavaira utalt vissza, miszerint új időszakban vagyunk, amelyben máshogy kell kiszolgálnunk a gazdaságot. Szerinte egy jó szakma szinte művészetté válhat, ha valaki ezt meglátja, sokkal többen jelentkezhetnek ide és ilyen képzésre. Még az a vád sem érheti a szakiskolákat, hogy nem kellően irodalmi műveltségűek, erre jó példa a most elhangzott vers is – zárta gondolatait.

A kiállítás június 22-ig tekinthető meg hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között.

Az idei kiállításon a kisméretű ékszerdoboztól a XIV. Lajos-korabeli íróasztal kópiáig meglehetősen széles az elkészült bútorok palettája – derül ki az iskola honlapján közzétett leírásból. Azt is írják, a vizsgamunka megtervezésekor a diáknak be kell mutatnia, hogy szakmailag egyaránt otthon van tervezésben és kivitelezésben. Ezek a munkák rendszerint olyan termékek, amiket a tanulók igény szerint, saját használatra készítenek.
A kiállítással egyidejűleg megtekinthető a korábban itt végzett diákok – Markó Gábor faipari vállalkozó és Bálint András formatervezés szakos hallgató (MOME) – szakmai bemutatkozása is. Mindezek mellett az intézményben bemutatják a faipari kisvállalkozások fellendítésére létrejött „Download Design” kezdeményezést is.

Kép és szöveg: MOA