Tornaszoba a Leiningen oviban

  •  
  •  
  •  

Harminchat négyzetméter, 25 évi várakozás . Így foglalható össze röviden a Leiningen Utcai Óvoda június 9-i, péntek délelőtti tornaszoba avatása. A nagycsoportos ovisok tornabemutatója volt a kezdet, de valamennyi csoport kipróbálta a tornaeszközöket. Örömüket megosztották a jelenlévő vendégekkel: Wintermantel Zsolt polgármesterrel valamint Molnár Szabolcs alpolgármesterrel is.

A 9×4 méteres tornaszobára régóta vártak az ovisok. Mint ahogyan Szabó Tiborné óvodavezető mondja, Újpest egyik „szépkorúnak” számító óvodájában már elődei idejében felvetődött a tornaszoba kialakításának gondolata. A sportfoglalkozásokat a kicsik saját csoportszobájukban tartották ez ideig. Egy-egy testedzéses foglalkozás előtt, – amelynek nagy a helyigénye – a kis bútorok tologatása jelezte a rajtot, majd vissza kellett állítani az eredeti elrendezést. Miközben az ovisok és az óvó nénik ezeket a feladatokat is elvégezték, sóvárogva gondoltak az új építésű ovikra, ahol már EU-s követelmény a tornaszoba. A torna, a mozgás pedig amellett, hogy minden gyermek lételeme, a testi-, lelki fejlődésre, a beszédre rendkívül jó hatással van.

Végül is minden jó, ha a vége jó- fogalmaz az óvodavezető asszony, mert az önkormányzat jóvoltából valóra válhatott az álom. A két nyitott terasz egyikéből lett a tornaszoba, de a hatalmas udvar lehetőséget nyújtott a terasz kialakítására, így a korábbi pótlására is.

Wintermantel Zsolt polgármesterörömmel figyelte az kicsik és a nagyok önfeledt játékát. – Nem került tíz millió forintba sem a tornaszoba kialakítása, és az igazán költség hatékony megoldásra lehetőséget nyújtott, hogy a födém kialakításával lehetett szobává, azaz tornaszobává alakítani a teraszt. A felújítás pedig mindössze 2 hónapot vett igénybe. Több újpesti oktatási-nevelési intézmény vár kisebb-nagyobb felújításra, erőnkhöz mérten sorjában végezzük is ezeket – összegezte a polgármester.

Amíg a felnőttek pénzről, megvalósult álmokról cseréltek gondolatot, az ovisok alig várták, hogy belépjenek az új birodalomba. Hiszen ami a bácsiknak, néniknek rekord gyorsaságúnak számító 2 hónap volt, számukra nagyon is hosszú időnek tűnt. A kőművesmunkák, a festés, a padozat kialakítása, a bordásfal rögzítése okán elkerülhetetlen zajok végigkísérte a mindennapokat. A balesetveszélyes helyet messziről el kellett kerülniük, hiába kukucskáltak érdekelődve az udvar felől. A játék öröme, a felszabadult kacagás, a játékos feladatok boldogsága visszatükröződött a kipirult arcocskákon. A kedves vendégeket pedig az esemény örömére saját készítésű rajzzal, festménnyel ajándékozták meg. 

A polgármester megelőzőleg a Bajza József Általános Iskola sportprogramján, a Bajza Hajszán vett részt.

B. K.