Toroskáposzta – tízóraira

  •  
  •  
  •  

Megkezdődött a kóstolási szezon az újpesti piacon: a szombat reggeli hidegben illatos és gusztusos toroskáposztát kínáltak a Piacfelügyelőség vezetői és munkatársai a vásárlóknak.

Több éves hagyomány már, hogy az Újpesti Piac és Vásárcsarnok vezetői, továbbá kereskedői egy-egy esemény, jeles nap alkalmával kóstolóval várják a vásárlókat, látványosságot kínálnak.

Január utolsó szombatján a toroskáposzta főzésnek jött el az ideje. A kalóriadús téli étel most sem okozott csalódást, már az illatával mosolyt csalt az arcokra, s elfogyott az utolsó kanálig. A (disznó)toros káposzta, ami leginkább a székelykáposztára hasonlít, igazi téli csemege, amelyet szinte minden disznóvágás alkalmával elkészítenek. Zamatát a friss hús adja, no és a finom káposzta.

A toroskáposzta kóstoló beharangozása nyomán több méteres sor várta a templom oldalában a Piacfelügyelőség tagjait, akik nem sokkal tíz óra után üstben gurították ki a forró ételt. Rekeszekben érkezett a kenyér, az evőeszköz és a műanyag tálka.

Hogy ízlik?
Ecsediné Hegyes Renáta családjával érkezett, elismerően szólt az ételről. – „Nagyon finom, főleg ebben a csípős időben.” Majd elmondta: olvassa az Újpesti Naplót, ha lehet, minden ételkóstolóra elmennek.

Kárász Józsefné, Mária arról mesélt, falatozás közben a gyermekkori ízeket érzi, amikor a szülői házban, Borsodban, a disznóvágás estéjén toros káposzta került az asztalra: – „Édesanyám saját maga savanyította káposztával készítette, szívesen főzte, mert a sok teendő közepette is ott lehetett hagyni az ételt a lángon. Karácsony előtt és január végén vágtunk disznót, hónapokra volt étel”– emlékezett.

Káposzta után–fánkfalatok
Mint ahogyan Balogh Angélától az Újpesti Piac és Vásárcsarnok vezetőjétől megtudtuk, várták már valamennyien, hogy ismét legyen egy kis ünnepi hangulat, „nyüzsgés”, hiszen a karácsonyi vásár óta nem főztek és kínáltak kóstolót a vásárlóknak.

A toroskáposzta kóstolót a szándék szerint minden hónapban követi majd valami újdonság. Februárban például farsangi fánkfalatok kerülnek terítékre. Húsvétkor élő nyuszit simogathatnak a gyerekek. Áprilisban ismét főznek, öreglebbencs emlékeztet majd a György-napi állatkihajtás idejére. A május végi szombat pedig a gyermeknap jegyében telik.

B. K.