Törpékkel, a Gödörben

  •  
  •  
  •  

Egy, ma már lassan múzeumi tárgynak számító Tungsram „villanykörte” világítja meg az utat a Törpéknek, hogy bennünket kézen fogva vezessenek bennünket az Erzsébet téri Gödör Terasz Galériában. Június 17-26 –ig látható a Törpék a Gödörben kiállítás, amelyen az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény is részt vesz, egyik felvezetőjeként a Múzeumok Éjszakája programnak.

Az ötlet, hogy a múzeumok nagy  családja engedje előre a kicsiket, vagyis a kisebb gyűjteményeket, régóta formálódott a szervezők fejében. S, ha már a hangyák Szövetkezetet tudtak anno alapítani, úgy gondolták, eljött az  ideje a törpék egyesülésének. Mint emlékezetes, az Amelie csodálatos életében egy játéktörpe járta be a világot. Kézenfekvő volt az ötlet, a kis gyűjtemények törpéi is induljanak útra és vezessék a látogatókat tárlóik felé.
A törpéket nem kellett sokáig kérlelni.

A Múzeumok Éjszakája idején a  legnagyobb múzeumok nézőszám-rekordot döntenek. Most a kismúzeumoké a sor, hogy Budapest központi terén- a népszerű Gödör Terasz galériában mutatkozzanak be és nézőszám rekordot állítsanak fel. 

Kilenc kisebb múzeum, zömmel helytörténeti gyűjtemény,  társult erre a tíz napra. Így kerültek a törpék a Gödörbe. Nekünk pedig nem azt kell megfejtenünk, hogy voltak-e az olykor mitológiai alakban is előkerülő kedves  kis lények, vagy sem, hanem engedjünk a csábításnak és  járjuk velük körbe a galériát.

 Június 19-én, vasárnap, valamint június 20-án, hétfőn, az Újpesti Helytörténeti Gyűjteményé a főszerep. Vasárnap a Pesterzsébeti Múzeum, hétfőn a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria ölt párost Újpesttel. Az érdekességek mellett a Múzeumok éjszakájára szóló karszalagos belépőt is kínálnak. 

Újpest múzeuma is  kiköltözik

Miként fogadták az Erzsébet téri bemutatkozási lehetőséget?
-kérdeztük Szöllősy Marianne-t Az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjét.

 - Nagy örömmel, hiszen amikor csak tehetjük, szívesen mozdulunk ki a gyűjtemény épületéből és visszük közelebb Újpest történetét, emlékeit a kerületen kívül élőknek. Hisszük, hogy a városrész történetében vannak olyan események, értékek amelyek mások számára is tanulságosak. Ráadásul , mint emlékezetes, a nyolcvanas évek elején, a szanálások miatt  nagyon sok  újpesti másutt talált otthonra. Most a város szívében várjuk őket. Kiváló alkalom a kiállítás egy szélesebb körből érkező látogatói réteg megszólítására. Így hódolva a hagyományoknak, kiköltözünk mint például tesszük ezt a  múzeumok  majálisán, avagy Újpesten is. Rendszeresen standot nyitunk az önkormányzat rendezvényein, így a városnapokon, családi napon, avagy a majálison. Most a törpék csábításának sem lehetett ellenállni.

– A törpék mire hívják fel a figyelmet a kiállításon? 
– A törpék által vezetett séta remélhetőleg bizonyítja, hogy az országos vagy fővárosi általános jelentőségű „nagy” múzeumok mellett a helyi- vagy szakmai gyűjtemények az egyedit nagyobb valószínűséggel tudják felszínre hozni, bemutatni. Újpest esetében felhívhatjuk a figyelmet Budapest egyik egyedi fejlődést mutató városrészének történetére, értékeire.

– Miként mutatkozik be Újpest?
– Kiállításunk elsősorban  a képekre, a hangulatra épül. Szórólapjaink, az Újpesti Helytörténeti Értesítő példányszámai és az Újpesti Napló is a standunkra kerülnek. Magunkkal hoztuk de árusítjuk is azokat a könyveinket is, amelyek például idegenforgalmi szempontból lehetnek érdekesek. Sokan belelapoznak az Újpestet képeslapon bemutató kiadványba, avagy Híres Újpestiek című, népszerűsítő kötetbe. 

– A újpesti  kiállítás népszerűsítője a  Tungsram izzó plakátja lett …
– Az 1840-ben alapított Újpest kisközség 1907-ben városi rangot kapott, az 1910-es években Magyarország negyedik ipari városa lett. Csak Budapest, Pozsony és Temesvár előzték meg a rengsorban. E jelentős teljesítményhez alapvetően járult hozzá az 1901-ben ide települt Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. A világhírű cég érdekes, valamikor mindennapjainkat kísérő termékeiből válogattunk a kiállításra. Jelezvén, hogy  az utóbbi jó néhány évtized iparcsökkentő intézkedéseit – igaz, amerikai érdekeltséggel – még túlélő vállalatról a jelenben sem szabad elfeledkeznünk. 


Gyűjtemény a Berda József utcában

Az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény településünk történeti emlékeit gyűjti. Célja az 1950 előtt önálló megyei város történetének minél alaposabb megismertetése, a  több generációs újpesti családok emlékeinek, a manapság már történelemnek számító nagyipar, kisipar relikviáinak gyűjtése, megőrzése. Gyűjteményi eszközök felhasználásával a lakótelepek építése során idetelepült lakosság lokálpatriotizmusának kialakítása, helyhez kötődésének erősítése.
Egy kis történelem: 1955-ben,- a rendszerváltozás után Újpest Díszpolgára címet kapó – Neogrády László tanár vezetésével, a Megyeri úti általános iskola szakköre kezdett hozzá Újpest helytörténeti emlékeinek gyűjtéséhez. Így került elő, a véletlen folytán, Újpest alapító levele is. 1977-ben a Művelődési Minisztérium adta ki a gyűjtemény hivatalos működési engedélyét, s jogi státusát az Ady Endre Művelődési Központ telephelyeként határozta meg. Jelenlegi helyén , a Berda József utcában 1999. augusztus 29-e óta várja az érdeklődőket újrarendezett állandó kiállítással, mely Újpest történetét mutatja be az őskortól egészen 1950-ig.