Torta a Kormoránnak, zene az újpestieknek

  •  
  •  
  •  

Vasárnap este, a Kormorán együttes nagy sikerű koncertjével véget ért az első ízben megrendezett Újpesti Folklór Fesztivál. A záró bulin, a harmincötödik születésnapját ünneplő zenekarnak hatalmas tortát adott át Wintermantel Zsolt polgármester. Sorsolás után gazdára talált egy LCD-tévé is, a nyertes egy diák lett.

Sokáig nem csendesedett a Szent István tér.

A Barbaro zenekar koncertje, késő délután, negyed hétkor kezdődött. Ekkorra gyakorlatilag megtelt a tér, a polgárok sétálgattak, lángost ettek, fröccsöt, üdítőt ittak, nagy békességben. Ám, amint meghallották az igényes zenét, egyre többen közelítettek a színpad felé. Cziránku Sándor, kétnyakú gitárjából hol keményebb, hol lágyabb hangokat csalogatott elő.
Kisdiák nyerte a tévét.

A műsor után Wintermantel Zsolt köszöntötte az újpestieket, és a Kormorán együttest. A polgármester megemlítette: A fesztivállal a hazai népzenének biztosítunk lehetőséget, egy olyan hétvégén, amelyen az összetartozás napját is megünnepeltük.

Egy héttel ezelőtt, a családi napon, a résztvevők kitölthettek egy regisztrációs lapot, s ezzel megkísértették a szerencséjüket. Most került sor a sorsolásra, a polgármester Kovács Virág nevét húzta ki, a nagyképernyős LCD tévét, a Pécsi Sebestyén Általános iskola diákja nyerte.

Wintermantel Zsolt a Kormorán együttest méltatta. Ahogy fogalmazott: egy olyan zenekart, amelynek a magyar nemzet sokat köszönhet. Egy évvel ezelőtt, a parlament törvénybe iktatta, hogy ez a nap az összetartozás ünnepe lesz, s megadta a lehetőséget a határon túli magyaroknak, a kettős állampolgárságra. Ha van zekekar, amelyik ezért küzdött, ha létezik zenekar, amelyik akkor is kiállt ezekért a jogokért, amikor nem lehetett, akkor az a Kormorán. Köszönjük! Szóljon még nagyon sokáig a Kormorán, és fogadják szeretettel ezt a tortát.

Felvidéki népdalok

Koltay Gergely, a zenekar vezetője nem titkolta meghatottságát, furcsa, mély érzést emlegetett, majd bemutatta az együttes tagjait. Megérdemlik, hogy mi is felsoroljuk a neveket: Fehér Nóra (Vajdaság), Vadkerti Imre (Felvidék), Gáspár Álmos (Székelyföld), Szűts István (Káposztásmegyer), Antoni Arnold, Zsoldos Tamás, Herpai Sándor. 

És kezdetét vette a nagyszabású koncert, sorra hangzottak el az ismert számok. Különös hangzásvilág, lélekig hatoló, tagadhatatlan. Az egyik dalt a barátnak, Cseh Tamásnak, a Ki szívét osztja szét címűt pedig Mádl Ferencnek, a minap elhunyt köztársasági elnöknek ajánlotta zenekar. Érdekes színfoltja volt a műsornak, a Fehér Nóra által énekelt vajdasági népdalcsokor. Koltay Gergely egy váratlant is húzott: felhívta a színpadra a közönség soraiban megbúvó Transzilvánia együttes tagjait, akik vevők voltak egy közös éneklésre.

Még a kiflihold is

Az emberek a legtöbb számot együtt énekelték az előadókkal, hatalmas taps, ováció közepette kezdődtek és fejeződtek be a dalok, így aztán nem meglepő, hogy a ráadás sem maradt el. A Kell még egy szó, és a Mi atyánk alatti hangulat leírhatatlan.

Koltay Gergely megköszönte a szervezők munkáját, és a színpadra szólította Wintermantel Zsoltot, és Kerekes Györgyöt, az UGYIH igazgatóját, mert nekik komoly érdemeik vannak abban, hogy létrejött ez a fesztivál. 

Befejezésül a fellépők, és a nézők elénekelték a Magyar és a Székely Himnuszt. A polgárok még jó ideig maradtak, nehezen bírtak szabadulni a hatás alól. Egy időre a kiflihold is megállt az égen, és Újpestre csodálkozott.
Á.T.Tortaköltemény, 35-ös számmal
A hatalmas tortakölteményen a 35-ös szám látható, ami utal arra, hogy a Kormorán együttes ennyi éves. A népszerű zenekar Újpesten ünnepelte az évfordulót. Koltay Gergely, a csapat vezetője meghatottan köszönte meg az ajándékot, egyúttal arra biztatta a rendezőket, szeleteljék fel a tortát és osszák szét a nézők között. Mert a közönséggel együtt élték át ezt a 35 évet. Az előadás után elkezdődhetett a kóstoló.