Történelmi születésnapra készülünk

  •  
  •  
  •  

Decemberben történelmi születésnapra készülünk, amikor is Jézus világrajövetelével Isten emberré lett. Bár az ünnepek formálódnak az idők során, és ma inkább a rosszra figyelünk, dr. Gerber Alajos arra int, vegyük észre a jót és állítsuk vissza az egymás közti kommunikációt.

Az advent a várakozás időszaka, Krisztus világrajövetelét várjuk ilyenkor. Az ember folyamatosan kereste, hogyan keletkezett a világ, és egy mindenek feletti transzcendens értelmet feltételezett, amit egy személyhez kötött – magyarázta a hitoktató.

Gerber Alajos szerint Jézus megszületésével Isten szava emberré lett, beavatkozott a világ működésébe, Krisztus személye pedig maga a kereszténység alapja.

Advent idején legfontosabb a lelki felkészülés, hiszen ma alapvetően a rosszra koncentrálunk. Ilyenkor vegyük észre a jót, hiszen a véletlenszerű történések mindig valami felé visznek, forduljunk a család és mások felé, állítsuk vissza a kommunikációt.

– Míg régen a személyeket szerettük és a tárgyakat használtuk, addig ez mára megfordult, a tárgyakat szeretjük, és az ajándékozással valójában kompenzálunk, nem magunkat akarjuk adni.

Gerber Alajos vallja, bár az adventi böjt nem olyan szigorú, mint a húsvéti, egyúttal felteszi a kérdést, tudjuk-e magunkat nevelni. Ez azonban nem megy magától, amiért Istent nem szabad félretenni, hiszen ez volt maga az ősbűn is.
Vissza kell térni hozzá. 

M. Orbán András