Törvénnyel a rendbontók ellen

  •  
  •  
  •  

Szeptembertől akár két év szabadságvesztéssel is büntethetik azokat, akik megzavarnak egy sportrendezvényt, bemennek a nézők által elzárt területre, a pályára vagy oda bármit bedobnak. Három évig terjedő büntetés jár, ha a rendbontást csoportosan, felfegyverkezve vagy különös visszaesőként követik el.

A sporthuliganizmus elleni fellépés jegyében öt törvényt (a sportról, a rendőrségről, a büntető törvénykönyvről, a szabálysértésekről, a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényt) módosított a parlament. A sportrendezvények rendjének megbontása szabálysértésből bűncselekménnyé válik. Szeptembertől akár két év szabadságvesztéssel is büntethetik azokat, akik megzavarnak egy sportrendezvényt, bemennek a nézők által elzárt területre, a pályára vagy oda bármit bedobnak. Három évig terjedő büntetés jár, ha a rendbontást csoportosan, felfegyverkezve vagy különös visszaesőként követik el. Az elkövetők őrizetbe vehetők, előzetes letartóztatásuk elrendelhető. A rendőrség bírságot is kiszabhat, ami 200 ezer forinttól 2 millió forintig terjedhet.

Ha valaki randalírozik egy sportrendezvényen, annak adatai bekerülnek az egységes sportrendészeti nyilvántartásba, ez alapján kitilhatják a rendezvényekről. 2012. július 1-től minden kiemelt kockázatú NB I-es labdarúgó-mérkőzésen kötelező lesz a stadionokban a beléptető rendszer használata és a névre szóló jegyértékesítés, így a kitiltott szurkolók nem is juthatnak be a mérkőzésekre. A jövőben a sportrendezvényre utazáskor vagy az onnan való távozáskor elkövetett jogsértés is járhat kitiltással. A sportrendezvény rendezője jogot kap arra, hogy a rendvényről eltávolított rendbontót a rendőrség kiérkezéséig három órán keresztül visszatartsa. Kötelezővé teszik a biztonsági referensek alkalmazását.