Tóth Judit tökéletes életet él

  •  
  •  
  •  

Az Ady Endre Művelődési Házban a Turay Ida Színház művészei óriási sikerrel mutatták be a Mici néni két élete című darabot. A főszereplő Tóth Judit Jászay-díjas színésznő volt, akivel még az előadás előtt beszélgettünk – nem csak a színházról esett szó.

– Kezdhetjük beszélgetést egy kis “történelemmel”? – szegeztük a kérdést a mindig mosolygós művésznőnek.
– Természetesen, hiszen már olyan régen színészkedem, hogy van már történelmem – válaszolt Tóth Judit.
– 1962-ben végezte el a főiskolát, de még alig száradt meg a tinta a bizonyítványán, máris Debrecenben találta magát. Aztán következett a József Attila Színház, a Budapesti Kamara Színház, a Józsefvárosi Színház, rengeteg szerep, és a film. Kihagytunk valamit?
– Talán csak annyit, hogy még a főiskola alatt találtam meg a páromat, Cs. Németh Lajost, akivel immáron ötven esztendeje élünk boldog házasságban.  Egyébként a minap néztem utána, színpadon rengeteg szerepet játszottam el, tengernyi alak bőrébe bújtam munkám során. Kicsit kiszolgáltatott voltam egykoron, de ez mára már megváltozott. Úgynevezett szabadúszó színész vagyok, és már nem is szeretnék a jövőben egyetlen társulathoz sem elszegődni. Volt idő, amikor dobogó szívvel böngésztem a próbatáblán, vajon milyen szerepet kaptam, van éppen melyiket nem. Most, szerencsére magam választhatom meg egy-egy felkérés után, hogy vállalom-e az előadást vagy sem. Nagyon jól van ez így, csak az a rengeteg ingázás ne volna.
– Bizony, Sopron nincs közel Budapesthez…
– Féltem is, amikor először utaztam a városba, először kaptam szerepet a színházban. De, néhány óra alatt minden félelmem megszűnt, olyan jól érzem magam a városban, hogy már nem csak az előadások idején vagyok ott. Lajossal, a férjemmel néha ráhúzunk még egy-két napot. A közönségről pedig csak a legfelsőbb fokon tudok beszélni. Állandóan teltház előtt játszunk, családtagnak vagy inkább közeli ismerősnek tekintenek bennünket a nézők. Annyi szeretetet kapunk, hogy alig akarjuk elhinni, hogy ez valóban a miénk.
– Márciusban mutatta be a Soproni Petőfi Színház Jókai Mór: A kőszívű ember fiai című művét. Sokan megkönnyezték a történetet. Baradlayné hasonlít Tóth Juditra?
– Baradlayné rendíthetetlen sziklaszilárd jellemű asszony, aki fiait is ennek szellemében neveli. Ha belegondolok, sok közös vonás van köztem és a megformált szerep között:. Nekem is fiaim vannak, én is határozott vagyok, mindig célok vezérelnek, és amit eltervezek, azt véghezviszem. Fiaimat is így neveltem. Talán a hasonló karakterem miatt esett rám a választás. Főiskolás korom óta vezetek egy füzetet, melybe az összes eddigi szerepemet feljegyeztem. Ez nem is kevés, olyan 112 lehet. Baradlayné mindenképpen azon főszerepek közé tartozik, melyek meghatározzák pályámat. Ilyen például Shakespeare Ahogy tetszik-jének Rozalindája vagy Németh László Nagy család című darabjának Katája. Ahogy így sorolom, érdekes, hogy mindegyikben fiúkat nevelő családanyát játszottam.
– A drámai művek mellett vígjátékokban is domborított.
– Kimondottan jó érzés, hogy mindegyik műfajban megálltam a helyem. Az a színész, akinek szerencsés módon van humora, mindkét műfajban megmutathatja magát. A humor Isten áldása. Kedvelt vígjátéki szerepeim közé tartozik Shakespeare: Szentivánéji álmának Helénája. No, és az Indul a bakterház című előadás vén banyáját semmi pénzért oda nem adnám másnak.
– Ha azt mondom Mici néni két élete.
– Szerencsés vagyok, hogy színész óriásokkal játszhattam a 62’-ben készített filmben. Én voltam a fiatal asszony, aki albérletet keres és talál. A filmet természetesen Páger Antal és Kiss Manyi fémjelezték. Időtálló alkotás, hiszen a mai napig játsszák a mozikban, televízióban. Az emberek kedvelik ezt a kedves történetet.
– Most pedig már Mici néni bőrébe bújt…
– Egy remek lehetőséget kaptam, ugyanis a Turay Ida Társulat bemutatta a film színpadi változatát, melyben férjemmel, Cs. Németh Lajossal az oldalamon szerepelek.
– Valamit elcsent a filmbeli Mici nénit alakító Kiss Manyitól?
– Szerintem nem, ugyanis fölösleges egy másik színészt lemásolni. A szerepet mindenki saját maga formálja meg, és tehetsége szerint hozza ki belőle a legjobbat. Különben is, Kiss Manyi csak egy volt, nem szabad vele senkinek sem versenyezni.
– Korábban már szólt Lajosról a férjéről, akivel öt évtizede él együtt. Ráadásul sokszor játszanak együtt a színpadon. Ez soha nem okozott problémát a kapcsolatunkban?
– A színházban kollégák vagyunk, s amikor lejövünk a színpadról, akkor leszünk férj és feleség. Higgye el, otthon szót sem ejtünk a színészetről, na arról meg pláne nem,. Hogy melyikünk miként játszik, mit csinál az előadás illetve a próbák alatt.
– Egy utolsó és talán nem szabványos kérdés a végére. Milyen Tóth Judit, amikor nem színésznő?
– Teljesen hétköznapi ember. Két fiam van, a nagyobbik műszaki szakember, míg a kisebbik hangmérnök, kórusban is énekel, jazz-muzsikát is játszik. Együtt élünk, mosok, főzök, takarítok. Persze nem lenne baj, ha a fiúk hoznának végre egy asszonyt, akik nekem is segíthetnének. Persze, nagyon jól van ez így. Igyekszem minél több időt a családdal tölteni, gondoskodni róluk, mint minden feleség és családanya. Aztán a családhoz tartoznak a kutyáink és macskáink is. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen az egy életem helyett, mint színésznő, szerepeim által, több életem is lehet, így alkotva tökéletes egészet.

Gergely Gábor