Tótka: Kötelező kijutnunk az olimpiára

  •  
  •  
  •  

Nehéz lesz legyőzni a párosunkat – ígérte Tótka Sándor, az UTE világbajnok kajakozója. Már túl van a hazai alapozó edzéseken, jelenleg Dél-Afrikában folytatja a felkészülést.

– Teljesen elégedett vagyok a téli felkészüléssel, edzőm, Hűvös Viktor szerint ott tartunk, ahol tartanunk kell – nyilatkozta a világbajnok. – Nagyszerűen halad a munka, és tudom, hogy a kitartás, az izzadás kamatozni fog a versenyeken. Már alig várom az első vízre szállásunkat, hiszen otthon csak az edzőtermekben edzhettünk. Tótka Sándor az edzőtáborról elmondta, hogy Dél-Afrikában az első héten a szokásos mederben folyik a munka, fokozatosan kapják majd az egyre nagyobb terhelést.

– Végre ismét egy hajóban evezhetek Molnár Petivel, elmondhatom, már hiányzott a közös munka. Párosunkról csak annyit mondok, a világbajnokság után éreztem, hogy ez a kettős beérett. Ősszel a sevillai edzőtáborban összeültünk, sokkal erősebbnek éreztem a párosunkat. Bátran kijelenthetem, nagyon nagy dolgok elé nézünk.

A sport mellett Sándor nem feledkezik meg a tanulásról sem. Persze nehéz – különösen az olimpia évében – összeegyeztetni a dolgokat, de elhanyagolni nem szeretné a tanulmányait. – Fontosnak tartom a tanulást, két diplomát és nyelvvizsgát szeretnék elérni, hogy a civil életben is el tudjak helyezkedni, ami azért remélhetőleg még sok év múlva lesz, hiszen több olimpiai ciklusban is gondolkodom. Idén természetesen Rió van a fókuszban, ezért most csak minimális tárgyat vettem fel az iskolában. Reggel, délben és este is csak az olimpia jár a fejemben, ilyenkor nincs sok idő a tanulásra.

Tótka az olimpiai céljait is kendőzetlenül fogalmazta meg. – Ha abból indulok ki, milyen jó volt tavaly a páros, és hogy most egész más szinten kezdjük a munkát, nehéz lesz minket legyőzni. Persze, tudom, előttünk állnak még a hazai válogatóversenyek. De ha világbajnokként nem tudunk nyerni, nem érdemeljük meg az olimpiai indulást.

(GG)