Tótka Sándor lett a 2015-ös év férfi kajakosa

  •  
  •  
  •  

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség a RaM Colosseumban megtartotta évzáró gálavacsoráját, amelyen átadták a 2015-ös esztendő legjobb versenyzőinek járó díjakat. A felnőtt gyorsasági szakágban az év férfi kajakosa, Molnár Péter és párja, az UTE világbajnoka, Tótka Sándor lett. A magyar duó a kajak kettesek 200 méteres távján, az idei világbajnokságon szerzett aranyérmet.

Tótka Sándor tavaly a váltóval nyert világbajnoki aranyat, tehát már kétszeres világbajnok. De vajon melyik érem a kedvesebb? – kérdeztük az év kajakosától.

– Egyértelműen a mostani – vágta rá az UTE versenyzője –, hiszen olimpiai számban nyertünk, és olimpiai kvóta is jár vele. Az arany értékét növeli, hogy kétszer is legyőztük a mezőnyt, mert meg kellett ismételni a milánói finálét.

Sándor a negyedik világbajnokságán vett részt, már tapasztalt versenyzőnek mondható.
– 2011-ben a váltóval indultam a szegedi vébén, akkor kóstoltam bele a felnőtt világverseny hangulatbába. Aztán két évvel később az Európa-bajnokságon és a vb-n is egyesben indultam. Ott, akkor tudtam felmérni, hogy a mezőny mennyivel erősebb, mint az utánpótlásban. Idén már nem éreztem, hogy kilógnék a csapatból. – A páros hajóban együtt küzdötök a sikerért Molnár Péterrel. Mondhatni, berobbantatok a mezőnybe. Hogyan sikerült összekovácsolódnotok?
– Tavaly ősszel a sevillai sprinttáborban próbáltuk ki először a párost. Akkor még nem volt meg a komfortérzet, de tudtuk, hogy gyorsak vagyunk együtt. Aztán idén az afrikai edzőtáborban is mentünk együtt, és egyre jobb volt az egységünk, edzésről edzésre fejlődtünk.
Tovább fejlődhetünk, gyorsulhatunk még, egyrészt a több közös gyakorlásnak köszönhetően, másrészt pedig amiatt, hogy még csak 21 éves vagyok, biológiai értelemben is erősödni fogok. Az edzőnk, Hűvös Viktor is, aki az év trénere lett, lát még tartalékot az egységben. Bízom benne, hogy ott tudunk maradni az élen.
– Azzal, hogy a páros kvóta már megvan, itthon is nagy harc várható, mert csak a hely biztos, a személy, az induló egység még kérdéses
. – Szeretnénk jól szerepelni a válogatókon. Nekünk nagy könnyebbség, hogy már versenyezhettünk riói pályán, az előolimpián. Tudjuk, mit várhatunk jövőre. De persze előbb a válogatón kell nyerni, hiszen nagyon erős a hazai mezőny, ráadásul kétszázon bármikor, bármi megtörténhet. Mindenki biztos lehet abban, hogy keményen fogunk edzeni, és nehéz lesz tőlünk elvenni a kvótát.

Gergely Gábor