Tótka Sándor már Rióra koncentrál

  •  
  •  
  •  

Az UTE versenyzője 200 méter párosban szeretné kivívni az olimpiai indulási jogot. A világbajnok kajakozó, Tótka Sándor néhány hete Gyomaendrődről igazolt Újpestre.

Az UTE új szerzeménye az egyest illetően reálisan látja a jövőt. Ha nem történik nagy csoda, ebben a számban Dudás Miklós indul a legtöbb eséllyel, ő pedig ebben az évben leginkább a párosra koncentrál. Reméli, hogy párjával, Molnár Péterrel győznek a hazai válogatón, majd az augusztusi milánói világbajnokságon kiharcolják az olimpiai indulás jogát is.
– A közelmúltban olimpiai bajnokkal erősödött az UTE kajak-kenu szakosztálya, London páros bajnoka, Dombi Rudolf is lila-fehérben lapátol már. Adódik a kérdés, gondoltál már arra, hogy összeültök Rudival, és együtt próbáltok szerencsét? – szegeztük a kérdést a világbajnoknak.
– Én elsősorban sprinter vagyok, a kétszáz méter a kedvencem – válaszolt. – Rudi ezerméteres menő, ezen a távon nyert olimpiát, és lett Boros Gergellyel világbajnoki ezüstérmes. Vele képzeli el a jövőt, együtt készülnek az idény fő versenyeire. Ezzel együtt szívesen kipróbálnám, milyen Rudival egy hajóban evezni.
– Rió után a kétszáz párost leveszik az olimpia műsoráról. Mi lesz veled?
– Ha úgy döntök, hogy maradok ennél a távnál, akkor megpróbálok egyesben kijutni a 2020-as tokiói játékokra. Persze az is elképzelhető, hogy a „biztosabbra” megyek, felkészülök az 1000 méterre, és akkor nem kizárt, hogy párost megyünk Rudival. De lehet nem is kell olyan sokat várni a közös versenyzésre, hiszen nem elképzelhetetlen, hogy a milánói világbajnokságot követően, az országos bajnokságon egy tiszta UTE-s párosként mutatkozunk be. Igaz, Rudival erről még nem diskuráltunk, de szerintem benne lesz.

Ugyan itthon sincs fogcsikorgató hideg, de ezért vízre szállni még nem ajánlatos senkinek. Ráadásul a dühöngő influenzajárvány nem kedvez a sportolóknak sem, ezért aki teheti, melegebb tájon folytatja a felkészülését. Tótka Sándor, a válogatott kerettel Dél-Afrika felé veszi az irányt.
Nagyon szeretek itthon lenni, de ilyenkor már nagyon várom, hogy vízre szállhassak – mondta az elutazás előtt. – A nemzetközi mezőnynek nem szabad előnyt adni, hiszen akad olyan ország, ahol szinte egész évben a szabad vízen gyakorolhatnak a versenyzők. Ideális körülmények várnak ránk odakint, remélem az edzőtábor minden percét ki is tudom használni. Alaposan fel kell készülnöm a szezonra, hiszen – ha minden összejön – megválthatom a repülőjegyemet Rióba.

Gergely Gábor