Tovább csökken a rezsi, olcsóbb lehet az ügyintézés

  •  
  •  
  •  

Tovább csökkent az áram ára szeptember 1-jével, októbertől pedig a távhő díja mérséklődik. Nagy István alpolgármester felidézi: az eddig végrehajtott rezsicsökkentések több tízezer újpesti életét könnyítették már meg, jelentős az éves megtakarítás.

Nagy István rámutatott: szeptember 1-jétől a villamos energia ára 5,7 százalékkal csökkent, a távhő ára pedig októbertől mérséklődik 3,3 százalékkal.
Az alpolgármester felidézte: Újpesten már a legelső, tízszázalékos csökkentés előnyeit is azonnal megérezték.
Ugyanis az újpesti negyvenháromezer háztartásnak csaknem fele panellakás, legtöbbeknek a lakbér és a fűtés kifi zetése jelentett gondot. Azt is megírtuk korábban: volt olyan háztartás, ahol az idős emberek nem tudták maradéktalanul kigazdálkodni a havi fi zetnivalókat, viszont a díjcsökkentések után már nem szorultak segítségre.
– A harmadik rezsicsökkentéssel egy nyugdíjas házaspár megtakarítása akár az évi 115 ezer forintot is elérheti, de egy többgenerációs háztartásban évente ez jóval magasabb összeg is lehet – tette hozzá.

A rezsicsökkentés tényét fel kell tüntetni a számlákon is, azaz a végfelhasználót
tájékoztatni kell arról, hogy az adott számlázási ciklusban mennyi volt így a megtakarítása. Nagy István emlékeztet: múlt év elején a kormány bejelentette, hogy a gáz és a villamos energia árát 10 százalékkal csökkenti, amit a februári számlákban már érvényesítettek is. Ez akkor 3,7 millió áram- és 3,3 millió gázfogyasztó terheit csökkentette, és a távhőszámlákon is azonnal érződött.

Második lépcsőben tavaly júliustól a víz, a szemétszállítás és a kéményseprés lett olcsóbb. A tervek szerint jövő évben számítani lehet egy „állami rezsicsökkentésre”
is. Ennek alapján az összes állami szolgáltatás díját jelentősen csökkentenék,
sőt egy részüket ingyenessé tennék. E szerint legalább egy igazolványt mindenki ingyenesen kapna, emellett az illetékeket is mérsékelni szeretnék.

MOA


A tőketartozást csökkenthetik

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely alapján a pénzügyi intézményeknek el kell számolniuk fogyasztóikkal. Ez vonatkozik többek között az árfolyamrés alkalmazására, amely számítási módszer alkalmazását jogegységi döntés alapján tisztességtelennek mondta ki a Kúria.
Az így keletkezett túfizetésekből a tervek szerint a tőketartozást csökkentik.

MTI/MOA