Tovább éltetik a hagyományt

  •  
  •  
  •  

1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlésen határozták el a magyar rendek a Magyar Tudományos Akadémia létrehozását. A Magyar Tudósok Világtalálkozóján, 1996-ban, döntés született arról, hogy ez a nap lesz minden évben a Magyar Tudomány Napja.

A Magyar Tudomány Napjára több mint tíz esztendeje koszorúzási ünnepséggel emlékezik az Újpesti Városvédő Egyesület, az Újpesti Közművelődési Kör, az Újpesti Helytörténeti Alapítvány, az Újpesti Vagyonkezelő Zrt, továbbá az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola Szakiskola és Gimnázium, amelynek homlokzatát a helyi akadémikusok emlékét őrző márványtábla díszíti.

A civil szervezetek, az iskola és a vagyonkezelő Zrt. hagyományteremtő szándékát, a nemes szándék folytatását Wintermantel Zsolt kezdeményezésére éppen egy esztendeje foglalták a Városházán írásos megállapodásba. A szerződés arról szól, az önkormányzat támogatásával tovább éltetik a hagyományt és minden évben, a Magyar Tudomány Napja alkalmából, megkoszorúzzák Újpest patinás iskolája falán lévő újpesti akadémikusoknak emléket állító márványtáblát. A Görgey úti iskola épületébe november 17-én, 15 órára várják azokat, akik részesei szeretnének lenni az eseménynek. A koszorúzást most is baráti találkozó követi, amelyen Újpest kiválóságai, kitüntetettjei is találkoznak egymással.