Tovább romlik a parlagfűhelyzet

  •  
  •  
  •  

Csütörtökön nem éri el front a Kárpát-medence térségét, nyugodt, kellemes idő lesz. A sok napsütés és a száraz idő miatt azonban tovább romlik a pollenhelyzet.

Csütörtökön frontmentes időnk lesz, marad alapvetően kellemes élettani helyzet. Reggel helyenként még mélyre süllyed a hőmérő higanyszála, ezért főleg keleten és a mélyebb völgyekben élők ébredhetnek ízületi panaszokkal, végtagfájdalmakkal. Csalánleveles borogatással, kímélő tornáztatással enyhíthetünk a tüneteken. A hűvösebb időben érdemes rétegesen öltözni, növekszik a megfázásveszély. Emellett napközben gyorsan melegszik a levegő, a nagy hőingás a vérnyomáspanaszokkal élőket és a szívbetegeket viselheti meg erősebben – figyelmeztet a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.

Tovább romlik viszont a parlagfűhelyzet. A száraz, meleg idő kedvez a növények pollenszórásának, a parlagfű virágpora sokfelé magas, néhol már nagyon magas koncentrációban van jelen. Az allergiásoknak tanácsos kerülni a tejtermékek fogyasztását, ezen kívül csak kora reggel, illetve napnyugta után szellőztessenek, mossanak hajat gyakrabban, és lehetőség szerint a ruhát, ágyneműt se szárítsák a szabadban. Kerülni kell minden gondozatlan kertet, parkot, a szabadtéri tevékenységekhez, sportoláshoz is érdemes a kevésbé meleg órákat választani.

Az UV-sugárzás térségünk legnagyobb részén mérsékelt marad, ám helyenként rövid időre elérheti az erős fokozatot. Annak ellenére, hogy nem érezzük annyira a sugarak égető hatását, az érzékenyebb bőrűek most is könnyen lepirulhatnak, használjunk megfelelő faktorszámú naptejet!