További áldozatokat keresnek

  •  
  •  
  •  

A képen látható csalók további áldozatainak jelentkezését várja a rendőrség. Ahogyan az Újpesti Naplóban és az ujpest.hu-n korábban megírtuk, a szlovák állampolgárságú csalópáros először útbaigazítást kért a későbbi sértettektől, a páros férfi tagja telefonhívást színlelve azzal csalt ki pénzt tőlük, hogy útbaigazítóik hozzátartozóját baleset érte.

Az elkért százötven és háromszázezer forint közötti összegért dollárt kínáltak fel cserébe, amit megmutattak és egy táskába téve nyújtottak át az áldozatoknak, azonban a pénzt – hatvanöt egydollárost – az utolsó pillanatban kivették a táskából.

A rendőrök Letenyénél fogták meg a párost, akik Magyarországon már huszonnyolc embert károsítottak meg, akik közül három – beleértve az első áldozatot – újpesti.

A IV. kerületi rendőrkapitányság ezúton kéri, hogy akiket a fenti két képen látható páros hasonló módszerrel károsított meg, jelentkezzen a 1/231 4000-es vagy a 107-es telefonszámon.

Fokozott figyelemre int a rendőrség

A most zajló hetek az ünnepi készülődés időszakát jelentik, amit a bűnelkövetők előszeretettel használnak ki, ezért a rendőrség fokozott figyelemre inti a lakosságot.

(Zseb)tolvajok, autófeltörők

Az ünnepi vásárokban összegyűlő tömeg sajnos kiváló alkalom a zsebtolvajoknak, ezért kérjük Önöket, táskájukat tartsák bezárva, és lehetőség szerint használjanak a zipzáron kívül csattal is zárható táskát, amely nehezíti a hozzáférést. 

Ha az ünnepi forgatagban váratlan, szokatlan, oda nem illő esemény történik – pl. néhány ember heves szóváltásba bocsátkozik, vagy valaki elájul – az esetlegesen szükséges segítségnyújtás mellett tanácsos az értékeire még inkább odafigyelni! Nagyon sok tolvaj ugyanis ilyenkor kihasználja az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét, valamint az ilyen jellegű eseményekből adódó átmeneti zűrzavart.

További jó tanács még, hogy a parkolóban, mielőtt magára hagynák a gépkocsit, ne pakoljanak annak csomagtartójába, hanem már indulás előtt rámolják hátra azokat a tárgyakat, amire a következő megállónknál már nem lesz szükségük. Ugyanígy az elöl hagyott ruházat is felhívhatja a tolvajok figyelmét, még akkor is, ha nincs benne felejtett érték, mivel a tolvaj ezt nem tudhatja és feltörheti érte az autót.

Áladománygyűjtők

Előfordulnak olyan személyek is, akik az ünnep miatti adományozó kedvet használják ki, és nem létező szervezetek nevében – rendszerint adományok gyűjtése ürügyén – szeretnének a lakásunkba bejutni.

Óvakodjunk azoktól is, akik az utcán „a legjobb ajánlattal”, vagy a hozzátartozójuk „kórházi ápolása” ürügyén kérnek tőlünk pénzt, vagy állítanak meg bennünket. Az ilyen személyeket érdemes kikerülni.

M. Orbán A.