Trianonra emlékeztek

  •  
  •  
  •  

Rendkívüli történelemórát tartottak pénteken a Könyves Kálmán Gimnázium 11.a osztályában. Az eseménynek június 4., a trianoni diktátum 91. évfordulója adott aktualitást.

Mint ismeretes, az Országgyűlés 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját.

Az 1920-as nemzeti tragédiára emlékezve tartottak megemlékezést a Könyves Kálmán Gimnáziumban. Mint dr. Estókné Baranyi Beatrix, az intézmény történelemtanára elmondta, fontosnak tartják, hogy évente legalább egy napon megemlékezzünk arról a napról, amikor az ország elvesztette területének mintegy kétharmadát.

Azért is fontos ez, mert azt tapasztalják, hogy a mai fiatalok meglehetősen vegyes érzelmekkel viseltetnek a téma iránt. Ezt elsősorban a családi háttér befolyásolja, értelemszerűen vannak, akik pro és vannak akik kontra közelítik meg a kérdést. A legszomorúbb mégis az, hogy a fiatalok nagy többsége számára Trianon és a hozzá kapcsolódó tragédia egyáltalán semmit nem jelent.

Azt szeretném, ha mindenkinek a fejében lenne egy pici fiók, ahol a nemzettudatának azt a részét őrzi, amely arra emlékeztet: a magyarság nem csak a mai határokon belül létezik, és vannak magyarok szép számmal, akiket elszakítottak tőlünk – mondta Baranyi Beatrix.