Tudásközpont a Tél utcában

  •  
  •  
  •  

Hamarosan egy olyan analitikai kutatóközpont jön létre az újpesti Tél utcában, amely a felsőoktatással, a szakhatóságokkal, valamint a tudományos közélettel együttműködve nagymértékben hozzájárul a hazai környezetvédelemhez, élelmiszer- és gyógyszerbiztonsághoz. A mintegy kétmilliárd forintos beruházást követően az új épületben 300 főre fogják növelni az alkalmazottak számát. A német-magyar vegyesvállalat Magyarországon kizárólag magyar munkaerőt foglalkoztat.

A Wessling Tudásközpont alapkőtételi ünnepségén beszédet mondott dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, Gabriel A. Brennauer, a Német Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezetője, valamint Nagy István, Újpest alpolgármestere.

„A Wessling laboratórium Magyarországon majdnem negyedszázada látja el megbízható tudással ügyfeleit, hogy megalapozott döntések szülessenek a környezetvédelem, az élelmiszer- és az egészségbiztonság területén.” – mondta el a független laboratóriumokat működtető Wessling Hungary Kft. új tudásközpontjának alapkőtételi ünnepségén Dr. Bognár Lajos.

Dr. Erwin Weßling, a nemzetközi hálózat alapítója a rendezvényen kiemelte, hosszú távra terveznek Magyarországon. Lelkesítőnek értékelte a magyar infrastruktúrát, majd hozzátette, hogy magas színvonalú a magyar munkaerő és a fejlődő gazdaság remek lehetőségeket kínál.

Gabriel A. Brennauer magyarul kezdte köszöntő beszédét, melyben elmesélte, örömmel jött Újpestre, szívesen tanul magyarul. „Németországot és Magyarországot szorosan összeköti történelme és kultúrája, több mint 500 éves együttműködés van érvényben a két ország felsőoktatási intézményei között. Az alapkő szilárd alapot és jövőt jelent, melyhez szükséges a szakképzés, a magas szintű főiskolai vagy egyetemi képzés és a folyamatos, életvitelszerű továbbtanulás.”

Nagy István, Újpest alpolgármestere, mint mondta, szerencsésnek érzi magát, hogy az ő sok-sok éves munkája is benne lehet ebben az épületben, mely most újra gazdára talált.
„16 év munka, egy épület létrejötte, majd újraéledése. 2003-ban elkészült a beruházás első üteme, és sajnos 2007-re kiürült ez az épület. Boldog vagyok, hogy most újra üzemelni fog és egy ilyen értékes hely válik belőle. Magát az épületet is nagyon szeretem, mely Sas Marcell tervező belépője volt. Az, hogy másodjára is részt vehetek ugyanennek az épületnek az alapkőtételénél, büszkeséggel tölt el. Mi itt Újpesten közösséget építünk, erre hagyományaink is köteleznek. Azért támogattam ennek az épületnek a létrejöttét, mert egy városrész rangját meghatározza, milyen vállalatok települnek le, milyen értékei vannak.”

Szunyogh Gábor, a vállalat marketingvezetője lapunknak elmondta, közhasznú nonprofit kft.-jükön keresztül széles körű kutatás-fejlesztési, oktatási és tájékoztató tevékenységet látnak el: az Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel közösen kutatólaboratóriumot üzemeltetnek, stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek a Szent István Egyetemmel, online oktatási programot, laboratóriumi kalandnapot szerveznek. Tudományos újságot szerkesztenek és kiadnak, fogyasztóvédelmi honlapot üzemeltetnek. „A Wessling, amellett, hogy a jövőben is kínálja szolgáltatásait, valódi, a magyar tudományos életben is meghatározó kutatás-fejlesztési intézetté kíván válni. Ezért neveztük Tudásközpontnak új, tél utcai telephelyünket.”

Az Újpesti Napló is bekerült az időkapszulába

A beszédek után az udvaron egy időkapszulát helyeztek el, amelybe beletették az alapító okiratot, egy pendrive-ot az épület dokumentumaival, a vendégek ünnepi beszédeit, a jelenlegi dolgozók listáját, egy Die Welle újságot, egy Frankfurter Allgemeine Zeitungot és egy Újpesti Naplót.

3VG