Tudnivalók az elszámolási és forintosítási törvényekről

  •  
  •  
  •  

A hallássérültek tájékoztatásával és foglalkoztatásuk elősegítésével foglalkozó Munka-Kör Alapítvány közleménye az elszámolási és forintosítási törvényekről.

Tisztelt Hallássérültek és mindenki, aki ezt olvassa!

2015.03.01-jétől a Munka-Kör Alapítvány a Magyar Nemzeti Bank által kiírt pályázaton elnyerte a jogot arra, hogy az elszámolási és forintosítási törvényekről a hallássérültek részére tájékoztatást nyújtson érthető formában.

Március1. és április 30. között levelet kaptok a hitelfolyósító intézettől, melyben tájékoztatnak arról, mennyi az általuk visszafizetendő összeg, amelyet a jelenlegi törvény alapján nem voltak jogosultak levonni. Akinek volt hitele az elmúlt 5 évben (2009.07.26-ig visszamenőleg), vagy végtörlesztéssel megszűntette, azokat is érinti az elszámolás. Pénzt csak azok kaphatnak vissza, akiknek egyébként nincs tartozása vagy megszűnt, vagy az elszámolás során kivezetődik a hitele és marad még kifizethető összeg.

Felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy 2015. március 1. napjától 2015. április 30 napjáig küldik ki a bankok a devizahitelekkel kapcsolatos tájékoztatóikat az elszámolásról és – jelzáloghitelek esetében – a forintosításról.

A levelek tértivevényesek, így külön át kell venni azokat. Az átvétel azért nagyon fontos, mert határidőt tartalmaznak ügyféli teendőkre nézve, pl.: panasztételi lehetőség az átvételtől számított 30 napon belül, utána 60 napon belül válasz, amennyiben nem ért egyet, akkor 30 napon belül a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulhat, majd ha ennek döntésével sem ért egyet, akkor a bírósághoz is fordulhat.

Kérjük, hogy a leveleket az esetleges határidő elmulasztása elkerülése végett mindenki vegye át!

Budapest, 2015. április 17.

Készült a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ támogatásával.