Tudomány testközelből

  •  
  •  
  •  

Országosan meghirdetett internetes kémiaverseny legjobbjait kalauzolta el a tudomány világába az Újpesten működő Wessling Hungary Kft. május 20-án. Az egész napos interaktív program úgy, és olyan gyakorlatias szemmel mutatta meg a kémia szerteágazó világát a középiskolásoknak, ahogy iskolában kevesen tanulják.

A független laboratóriumokat működtető Wessling Hungary nonprofit Kft.-je egy csoportmunkára építő pedagógiai programot dolgozott ki, ennek része volt az az online kémiaverseny, amelyet középiskolásoknak hirdettek meg.

A Wessling és persze az oktatási program célja a kémia népszerűsítése, mégpedig úgy, hogy a tudomány gyakorlati hasznát megismertesse a diákokkal, egyben megmutassa nekik ezt az összetett, különleges, szerteágazó sajátos világot.

A nap első részében a Wessling Fóti úti laboratóriumaival ismerkedhettek a diákok. Hallhattak a különböző kísérletekről, vizsgálódási módszerekről, megtudhatták például azt is, miből áll és miért rákkeltő az azbeszt. Mindez azért is különleges, mert a megrendelésre dolgozó cég független laboratóriumaiba ritkán léphet be külsős látogató.

A délután a kísérleteké volt, amelyeket már a Csodák Palotájában végeztek el a diákok. Ezek sem hagyományos tanórai feladatok voltak, hiszen a 10-11. évfolyamosok azt nézték meg, hogyan állapítható meg például a tejföl eredetisége. Az élő laborkaland után mindenki ajándékkal térhetett haza.

A kémia népszerűsítése
A Wessling Hungary Kft. nonprofit cége szerteágazó oktatási programot dolgozott ki azért, hogy a pályaválasztáshoz közeledő fiatalok körében népszerűsítse a kémiát. Gyakorlati oldalról igyekeznek megszerettetni ezt a tárgyat, egyben felkelteni az érdeklődést a vegyipari foglalkozások iránt, ahol egyébként munkaerőhiány van. A Wessling egyetemekkel is együttműködik, emellett fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást és az esélyegyenlőséget is. Az egynapos látogatásra például egy mozgáskorlátozott és egy Erdélyből érkezett versenyzőnek is lehetőséget biztosítottak.

Laborkaland
Az internetes versenyt tavaly hirdették meg, a tanulóknak otthon kellett elvégezniük a feladatokat. Munkájukat fotókon és videókon dokumentálták. A tizenévesek 72%-os átlagot értek el a szó szerinti gyakorlati kémiában, a vendégül látott tíz legjobb versenyző kilencven százalék felett teljesített. Ősszel folytatódik a program, de a cég külön Újpesttel is keresi a további együttműködési lehetőséget.

Újpest a természettudományok mellett
Újpest fontosnak tartja a természettudományos oktatást. Ennek jegyében akkori iskolafenntartóként támogatta, hogy az Újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban nagyrészt uniós forrásból korszerű természettudományos laboratóriumot hozzanak létre. Az önkormányzat jó kapcsolatot ápol a Wessling Hungary Kft.-vel is, amit az is jól mutat, hogy a cég itt képzeli el jövőjét, tudásközpontja helyszínéül is Újpestet választotta.

Kép és szöveg: MOA